Kraków (Prądnik Czerwony) - pizza

pizza 2

Zobaczcie, gdzie zjeść pizzę na krakowskim Prądniku Czerwonym. 14 pizzerii w jednym miejscu. 

Prądnik Czerwony to jedna z 18 dzielnic Krakowa, dziś zaludniona przez ponad 45 tysięcy mieszkańców. Są tacy, którzy twierdzą że to kulinarna pustynia, my jednak chcemy pokazać, że wcale nie jest aż tak źle. Gdzie i co zjeść na Prądniku Czerwonym dowiecie się z serii naszych artykułów, dziś zaczynamy od pizzy. Każdej z pizzerii przypisaliśmy króciutką charakterystykę, wybraliśmy też dwie (naszym zdaniem) najciekawsze pizze. Wkrótce też możecie liczyć na pizzowy przewodnik po każdej dzielnicy Krakowa. Zapraszamy do polubienia naszego Facebooka.

Aleja 29 Listopada 57 / New York Pizza Department / Facebook / Gastromapa
NYP to popularna, działająca w całej Polsce sieciówka, w samym tylko Krakowie mająca cztery lokale. Ich kuchnia jest amerykańska z nowojorskim twistem. Są kurczaki, burgery, makarony i najbardziej interesująca nas pizza. Są trzy wymiary i trzy rodzaje ciasta (polecamy z rantem serowym), no i prawie 40 rodzajów pizzy do wyboru. Co polecamy? Ano India India - bardzo rzadko spotykaną w Krk pizzę z rodzynkami, kurczakiem, ananasem, kukurydzą i chilli oraz ostrą Hot Machetero (ser, oliwki, kiełbasa pepperoni, jalapeno, kukurydza, chilli, ostry sos na pizzy).

Dobrego Pasterza 8 / Biesiada u Dobrego / Facebook / Gastromapa
Biesiada u Dobrego to pizzeria i restauracja w jednym. Zjecie tu zarówno włoską pizzę czy bruschettę, jak i klasyczne polskie dania obiadowe. Ale o schabowym napiszemy innym razem, dziś zajmujemy się pizzą. Do naszej topowej dwójeczki wybieramy Wiejską (mozzarella, boczek, kiełbasa, ogórek kiszony, oscypek, cebula) i Quatro Fromage z parmezanem, oscypkiem, gorgonzolą i mozzarellą. 

Dobrego Pasterza 67 / Franco / Facebook / Gastromapa
Pizzeria działająca od 2006 roku. Pracują na najlepszych włoskich produktach, które zresztą możecie u nich kupić (z czego wiele oznaczonych symbolem DOP). Wybór pizzy też robi wrażenie i naprawdę trudno się zdecydować co wybieramy do naszej dwójki. Padło na Mięsną Max (szynka, salami, boczek, kiełbasa, kabanosy, kurczak marynowany) oraz Speciale Vegana (brokuł neapolitański, sałata, wegańska szynka i wegańskie salami, pomidorki Datterini, oliwki). Wybór pizzy wegańskiej też jeden z największych w Krakowie, a jak ktoś ma ochotę na calzone to też się nie zawiedzie.

Dobrego Pasterza 99 / Hallo Pizza / Facebook / Gastromapa
Ponoć najstarsza pizzeria w tej części Krakowa. Latem możecie usiąść w klimatycznym ogródku. W karcie ponad 30 rodzajów pizzy w trzech rozmiarach. My wyróżniamy bogatą w mięsne składniki Ucztę Piwosza (mozzarella, szynka, boczek, salami, kurczak, papryka pepperoni, cebula) oraz dla równowagi pizzę wegańską z tofu, pieczarkami, brokułem, pomidorkami cherry, kukurydzą i papryką. 

Dobrego Pasterza 120 / Pepe Nero / Facebook / Gastromapa
To włoska restauracja, gdzie pizza jest jednym z wielu elementów bogatego menu. Mięsa, makarony, burgery, risotto i kilkanaście rodzajów pizzy w dwóch rozmiarach. Polecamy niezbyt często spotykaną w Krakowie Frutti di Mare z owocami morza oraz Fromaggio di Capra z mozzarellą, konfiturą z czerwonej cebuli, kozim serem, orzechami i oryginalnym włoskim salami. 

Meissnera 19 / Banolli / Facebook / Gastromapa
Jeden z trzech krakowskich lokali mini sieci Banolli mieści się właśnie na Prądniku Czerwonym. Pizzę podają w trzech rozmiarach. Jako, że lubimy zjeść na ostro do naszej dwójeczki trafia pizza Chorizo z sosem meksykańskim, mozzarellą, chorizo, jalapeno i czerwoną cebulą oraz Di Maczo z kabanosem, kiełbasą, boczkiem, salami, szynką, mozzarellą i sosem czosnkowym.

Miechowity 5 A / Food Up / Facebook / Gastromapa
Bardzo rzadkie, ale oryginalne połączenie miejscówki mającej w karcie pizzę, burgery no i sushi. Wszystko dowożą do domu lub można odebrać bezpośrednio w lokalu. Pizza jest w trzech rozmiarach, a nam najbardziej przypadły do gustu Diabola (mozzarella, boczek, kurczak, jalapeno, kukurydza i sos sriracha) oraz Carbonara (sos śmietanowy, mozzarella, boczek, pieczarki, cebula, parmezan).

Ostatnia 1 D / Pizza Gang / Facebook / Gastromapa
Jedna z najnowszych pizzerii na Prądniku Czerwonym. Ponad dwadzieścia rodzajów pizzy w trzech wymiarach, przygotowywanej z oryginalnych włoskich składników. Dla odważnych ostra Nduja z mozzarellą, ndują, czerwoną cebulą, czosnkiem, chilli i serem grana padano. Dla gotowych na nowe doznania pizza Dolce (z sosem śmietanowo-czekoladowym, bananem, nutellą i kokosową kruszonką). W menu także calzone oraz zawsze ciekawa pizza tygodnia.

Pilotów 95 / Pizza For You / Facebook / Gastromapa
W menu także burgery, makarony i dania lunchowe, my jednak dziś interesujemy się tylko pizzą. Do dwójki wybieramy Frytkową z mozzarellą, pieczarkami, salami i frytkami oraz Doner Kebab (sos pomidorowo-czosnkowy, mozzarella, wołowina kebab, ogórki piklowane, czerwona cebula).

Pszona 5 / Flamenco / Facebook / Gastromapa
Flamenco to też jedna z najmłodszych pizzerii na Prądniku Czerwonym. Mają w menu prawie 40 rodzajów pizzy w trzech rozmiarach.. Co wybieramy do naszej dwójeczki? Na pewno Pizzę Serową bo chyba jako jedyni w Krakowie dają do niej aż sześć rodzajów sera (mozzarella, żółty, oscypek, rokpol, parmezan, feta), a także (ponieważ uwielbiamy czerwoną fasolę) Mexicanę z serem, chilli, kurczakiem, świeżą papryką, czerwoną fasolą i cebulą. 

Pszona 10 / Bosca / Facebook / Gastromapa
Jedna z dwóch lokalizacji pizzerii Bosca. Mają prawie 40 rodzajów pizzy. W karcie menu tradycyjne oraz menu autorskie zawierające kompozycje dla szukających nowych smaków. My wybieramy Salus z mozzarellą, łososiem, camembertem, czosnkiem i owocem granatu oraz Kozacką z sosem miodowo-musztardowym, mozzarellą, boczkiem, kurczakiem i kukurydzą. 

Reduta 26 / Luca / Facebook / Gastromapa
Osiedlowa miejscówka gdzie podają naprawdę dobre jedzenie, o czym mogą świadczyć zajęte stoliki. Ale nie martwcie się - obsługa daje radę i na pewno coś dla Was znajdzie. Karta bogata - makarony, mięsa, burgery no i oczywiście pizza. Tu zaskoczenie, bo pizza jest prostokątna, a nie okrągła. Ale oczywiście pyszna, co jest najważniejsze. Polecamy Napoli z mozzarellą, prosciutto crudo, pomidorami, anchois, oliwkami i cebulą oraz Biancę z sosem czosnkowym, mozzarellą, gorgonzolą, orzechami, gruszką i szpinakiem. 

Ugorek 10 / Winchester / Facebook / Gastromapa
Lokal działający od 2013 roku, zyskał uznanie w oczach krakowskich pizzożerców, co potwierdziło kilka plebiscytów, gdzie Winchester zgarniał główne nagrody. Do wyboru mamy trzy rodzaje ciasta i trzy rozmiary placka. Do dwójeczki wybieramy Pensylwanię z parmezanem, greckim serem, pomidorem, szpinakiem i cebulą oraz Alcatraz z salami, wołowiną, tabasco, sosem piri piri i podwójną papryką jalapeno. Będzie ostro.

PIZZA W NOCY

Sadowa 11 / Luciifer Pizza Nocą / Facebook / Gastromapa
Pizzeria mieści się w jednej z najlepszych obiadowych miejscówek na Prądniku Czerownym, w Jadłodajni u Jana. Zjecie tu niezwykle smaczny obiad oparty na tradycyjnej kuchni polskiej. Ale od pewnego czasu dostaniecie tu pizzę na miejscu, a w nocy (20.00 - 04.30) możecie liczyć na dowóz lub odbiór własny. Nasz top to Chłopska z serem, szynką, boczkiem, wiejską kiełbasą, cebulą, kukurydzą i jajkiem oraz (dla odważnych) pizza Luciifer Hot z salami, boczkiem, kiełbasą, cebulą i z podkręcającymi smak płatkami chilli, jalapeno i hot pepperoni.

Aktualizacja: 02.VII.2021

Dodaj komentarz