Kraków - nowe restauracje

Kraków

Jakie nowe gastro-miejscówki otworzyły się w Krakowie od początku 2024 roku?

Udało nam się zebrać 13 ciekawych miejsc. Są wśród nich eleganckie restauracje, miejsca na sushi, pizzę, kebab czy burgery, oraz dwa sklepy. 
Gastro-aktualności także na naszym Facebooku - zapraszamy do polubienia.

Ali Baba Kebab / Królewska 92 (Krowodrza)
Ali Baba ma już kilka punktów w Krakowie, m. in. w Centrach Handlowych Serenada czy Nowe Czyżyny, a także w samym sercu miasta, jak choćby na Karmelickiej czy Krupniczej. Od 16 lutego działa nowy punkt przy ul. Królewskiej 92. Zjecie tam kebaba rollo, w bułce czy na talerzu. Dostępne są opcje wege z falafelem.

Bikershot Pub / Czarnowiejska 6 (Stare Miasto)
Pub zlokalizowany na granicy Starego Miasta i Krowodrzy. Miejscówka jeszcze nie działa, ekipa czeka na pozwolenie na sprzedaż alko. Zaplanowane otwarcie to 19 kwietnia. Ujawnili kilka zdjęć i.... zapowiada się klimatycznie. 

Flame Kebab / Botewa 2 G (Podgórze)
Czy można mieć staranne podejście do baru z kebabem? Można i Flame jest tego dobrym przykładem. Dobrze prowadzony profil FB, profesjonalna strona. Działają od 6 stycznia. Robią własne sosy, mają mnóstwo świeżych, warzywnych dodatków. Możecie wybrać pitę, bułkę, tortillę, wege opcje z falafelem, sałatki czy kebab na talerzu. Są też stripsy i drobiowe nuggetsy.

Hong Ha / Aleja 29 Listopada 121 (Prądnik Czerwony)
Lokal działający od ostatniego dnia stycznia 2024 roku (to trzecia miejscówka Hong Ha w Krakowie). W menu potrawy wielu kuchni azjatyckich. I tak znajdziemy tu chińskie, tajskie czy wietnamskie zupy. Wśród dań głównych króluje głównie kuchnia chińska - pierogi, dania z kaczki, kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb i owoców morza. Jest kilka opcji wegetariańskich, opartych głównie na tofu i warzywach. 

Inferno Burger Kebab / Lilli Wenedy 12 (Bieżanów-Prokocim)
Jedna z najnowszych gastro-miejscówek w Krakowie, działająca od ostatnich dni marca. Food truck zaparkowany przy Lilli Wenedy oferuje burgery, kebab, zapiekanki i frytki, czyli klasykę street foodu. Do wyboru mamy osiem burgerów, kebab w bułce, picie czy tortilli oraz kapsalon. Ciekawe sosy, różne warianty kompozycji dodatków i dowóz w promieniu 10 km. Warto spróbować.

Kapłony i Szczeżuje / Izaaka 7 (Stare Miasto)
To absolutny top nowych miejscówek otwartych ostatnio w Krakowie. W działającej od 1 marca restauracji szefem kuchni jest znany i utalentowany Aleksander Baron, a partneruje mu Agnieszka Kraszewska. W karcie znajdziecie głównie dania kuchni polskiej, oraz dania z kuchni polskich Żydów. Część potraw została już nieco zapomniana w polskiej tradycji kulinarnej i właśnie ambicją wspomnianego duetu jest przywrócenie tych potraw do świadomości osób odwiedzających restaurację. Menu będzie zmienne, oparte na regionalnych produktach. Karta krótka, a całość uzupełni selekcja win o którą zadba sommelier Jan Sierszuła.

Prosciuttko / Sienna 17 (Stare Miasto)
To też jak na razie tylko zapowiedź. Wkrótce w centrum Krakowa zaprosi gości włoska kanapkarnia Prosciuttko. Serwować będzie niezwykle bogate w składniki kanapki, oparte na włoskim pieczywie zwanym schiacciata. Doznania smakowe gwarantowane, a do wszystkiego będziecie mogli napić się winka. 

Sushi Burrito / Bora-Komorowskiego 41 (Mistrzejowice)
Sushi Burrito to rozwijająca się sieć restauracji, która swoje lokale ma także w Katowicach czy Rzeszowie. Ten krakowski działa od 2 marca i znajdziecie go w Centrum Handlowym Serenada. Sushi burrito możecie skomponować sami w kilku prostych krokach. Wystarczy wybrać składnik główny (łosoś, paluszek krabowy, pasta z tuńczyka, tofu lub kurczak), dobrać do tego trzy dodatki oraz sos.... i już można się zajadać. Są także klasyczne zestawy sushi (uramaki, futomaki, nigiri).

Trattoria Sotto Il Forte / Borkowska 32 (Swoszowice)
Trattoria działa od 29 lutego. Ma włoski klimat i bogate włoskie menu. Zaglądamy właśnie do karty i cóż widzimy? Ciekawa sekcja przystawek (m.in. selekcja serów, łosoś gravlax, arancini), są sałatki, zupy, a wśród dań głównych stek, kotlet po mediolańsku czy ryby. Nie brakuje oczywiście makaronów, jest pizza, są procentowe napoje i dania dla dzieci. Są oczywiście włoskie desery i śniadania - choć  tak naprawdę od nich powinniśmy zacząć tę wyliczankę. Szakszuka, francuskie tosty, jajka po benedyktyńsku, omlety czy śniadanie angielskie pozwolą Wam zaspokoić pierwszy posiłek dnia. 

Zeus Table / Lipowa 4D (Hala Lipowa) (Podgórze)
Grecka odsłona kuchni w Hali Lipowej działa od 24 lutego. W karcie oczywiście klasyki: souvlaki, gyros z jagnięciny lub wieprzowy, kilka kanapek do wyboru, sałatki oraz talerze Zeusa do dzielenia się ze znajomymi. Jest kilka opcji wege.

ŻarWok / Szybka 21 (Bieńczyce)
ŻarWok to kolejna ogólnopolska sieć, która na dobre zadomowiła się w Krakowie. Spotkacie ich też w Warszawie, Opolu, Bydgoszczy i w kilku innych miastach. W stolicy Małopolski to już czwarty ich lokal. Ten najnowszy działa od 5 lutego. W Żarwoku zjemy dania kuchni chińskiej z kurczakiem, wieprzowiną lub wołowiną. Jest też kilka opcji wegetariańskich. No i jeszcze jedna rzecz - mają fantastyczne nazwy potraw!

Sklepy
Remeslo Brewery / Kapelanka 54 (Dębniki)
Działający od początku marca sklep firmowy z piwem rzemieślniczym powyższego browaru. To ich drugi punkt w Krakowie, który znajdziecie w pasażu handlowym Kapelanka. Firma zapowiada wkrótce kolejne dwa otwarcia.

Wesoła Pani / Chmieleniec 2 A (Dębniki)
Wesoła Pani to sieć sklepów z ofertą gotowych, mrożonych produktów. Zasięg handlowy bardzo duży, wystarczy wspomnieć że tylko w Krakowie mają już ponad 10 punktów. W początkach stycznia ruszył nowy przy ul. Chmieleniec, a kolejny powstał na Zabłociu. Kupicie tu klasyczne polskie pierogi, pielmieni, chinkali, gołąbki, przeróżne kotlety mielone, pyzy czy zupy.

Aktualizacja 13.04.2024
Zdjęcie: Pixabay / randomwinner

Dodaj komentarz