O nas

O STRONIE

Portal gastro-mapa.pl został stworzony przez niewielką grupę pasjonatów polskiej gastronomii. I choć sami gotujemy (nie bojąc się niekiedy zmierzenia z sekretami kuchni bardzo odległych od polskich tradycji kulinarnych) to jednak zdecydowanie wolimy skorzystać z opcji gościa w restauracji, kawiarni, pizzerii czy najzwyklejszym barze mlecznym. Podróżując po kraju zawsze staraliśmy się odwiedzać lokale oferujące kuchnię innych narodów. Stopniowo poszerzaliśmy nasze horyzonty o dania właściwe coraz to innej kulturze kulinarnej. Szczęśliwie nasi krajowi restauratorzy coraz częściej opuszczają bezpieczne rejony kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej penetrując smaki właściwe dla kultury ormiańskiej, nepalskiej, koreańskiej, kenijskiej, filipińskiej czy nowozelandzkiej. W ostatnich latach naszą pasją poznawania objęliśmy też food trucki - zwykle wnoszące świeży powiew i ciekawe spojrzenie na kuchnię street foodową.

A w jaki sposób zamiłowanie do restauracyjnego jedzenia przerodziło się w powstanie tego portalu? Otóż podstawowym i właściwie jedynym przyczynkiem był brak kompleksowej informacji gdzie i co zjeść. Oczywiście strony związane z tym zagadnieniem istnieją, gdzie więc upatrujemy swoich szans na zaistnienie? 

Przede wszystkim w rzetelności, w niezwykle kompetentnym, możliwie najszerszym przekroju bazy danych. Jedna z dwóch wiodących stron zagranicznych pokazuje w swojej bazie tylko lokale z największych polskich miast. Inna zagląda co prawda do tych mniejszych miejscowości, często jednak robiąc to zbyt powierzchownie i niekompletnie.

Poza tym na naszej stronie będzie można znaleźć szereg przewodników gastronomicznych po danym mieście czy regionie kraju. Gdzie zjeść śniadanie w Gdańsku, jagnięcinę we Wrocławiu czy wołowy tatar w Poznaniu. Z tak podanymi opracowaniami pozostanie jedynie wybrać Wam odpowiedni lokal, zamówić ….i cieszyć się smakiem ulubionej potrawy.

Zupełnym nowum będzie umieszczenie w naszej wyszukiwarce regionalnych producentów serów, producentów wina czy miodu. Także handel znalazł u nas swoje miejsce. Sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z piwem rzemieślniczym, a nawet piekarnie oferujące zdrowe pieczywo także znajdą się w naszej bazie danych. 

Osobną sprawą będzie dedykowanie sporego segmentu strony wegetarianom i weganom. Także w wyszukiwarce lokali będzie można w łatwy sposób (poprzez zaznaczenie odpowiednich opcji) wyszukać lokale gastronomiczne przyjazne ludziom nie jedzącym mięsa i nie spożywającym produktów odzwierzęcych. 

UWAGA!
Wszystkie wpisy w bazie danych będą aktualizowane co dwa miesiące. Z bazy danych będą usuwane karty tych lokali (wraz z komentarzami), które zostały zamknięte. Naszym celem jest maksymalna przejrzystość i co najważniejsze aktualność wszystkich zawartych informacji. 

SŁOWNIK KULINARNY 
Zdarzyło się Wam kiedyś siedząc w restauracji i przeglądając menu zastanawiać się co oznacza dana pozycja? Fondue, paella, carpaccio czy gazpacho już od wielu lat goszczą w naszym słowniku pojęć kulinarnych i nie wzbudzają naszego niepokoju. Ale kimchi, ramen, zupa pho, miso, bifteki, kofta, chutney, czy dolmadakia mogą co  niektórych wpędzić w zakłopotanie. Z naszym słownikiem pojęć kulinarnych wszystko stanie się proste i przejrzyste. 

CO W PLANACH
Tak, oczywiście mamy plany rozwoju na bliższą, nieco dalszą i zupełnie odległą przyszłość. Na pewno wprowadzimy wkrótce giełdę pracy. Będzie ona przyjazna zarówno dla pracodawców, jak i dla osób szukających pracy w gastronomii. Trochę później pojawią się wybrane przepisy kulinarne zaproponowane przez wybitnych i uznanych szefów kuchni. Ta najbardziej odległa przyszłość być może zaowocuje własną księgarnią książek kulinarnych.

To na razie tyle o nas, o naszym pomyśle. To nie my tu jesteśmy najważniejsi. To dla Was Szanowni Państwo dedykowany jest ten portal i to Wasze zadowolenie będzie dla nas najwyższą satysfakcją. 

Miłego korzystania i SMACZNEGO!!

Redaktor Naczelny portalu Gastro-mapa.pl
Sławek Dziennik

Kontakt z redakcją: 575 824 408 (od 10 do 17).