Warszawskie Gastro Newsy #1

obiad

Pierwsze wydanie Gastro Newsów ze świata warszawskiej sceny kulinarnej. 

Esencjonalny opis kilkunastu nowych miejscówek, które zadebiutowały w styczniu i lutym w Warszawie. Zapomnieliśmy o kimś? Daj nam znać przez naszego Facebooka (miło będzie jak go przy okazji polubicie). Zapraszamy!

BEMOWO
MonKarda / Szeligowska 8 / Gastro-mapa

MonKarda działa od 10 lutego. To kameralna miejscówka na pogaduchy z koleżanką przy dobrej kawie i ciachu. A że w tygodniu działają już od godz. 8.00 opcje śniadaniowe wydawały się niezbędne. Jak na stolicę zjecie tu pierwszy posiłek dnia za niezbyt wygórowane kwoty. Są tosty, szakszuka, bogate śniadanie angielskie, bajgle czy croissanty. Możecie też zamówić u nich torty artystyczne.

MOKOTÓW
Buongiorno / Melomanów 10 / Gastro-mapa

Ktoś powie, ale to nie jest nowy lokal...... A jednak jest. Buongiorno zakończyło działalność z końcem stycznia tego roku, a już 24 lutego miejscówka wróciła na gastronomiczną mapę Warszawy z nowym właścicielem i nowymi pomysłami w menu. Przystawki, sałatki, makarony oraz pizza w segmencie bianca i rossa.

L'arte / Puławska 16 / Gastro-mapa
Nowa restauracja z kuchnią włoską i śródziemnomorską rozpoczęła działalność 27 stycznia. Ciepłe, pastelowe wnętrza i smaki klasycznej, włoskiej kuchni zachęcają  do odwiedzin. Zjecie tu ręcznie wyrabiane makarony, a risotto czy steki zadowolą każdego smakosza. Do tego wybór owoców morza - kalmary, krewetki, mule w sosie winno-maślanym lub pomidorowym czy grillowana ośmiornica. Zupa rybna, arancini czy desery tylko dopełnią Wasze zadowolenie. W tygodniu lunche w bardzo atrakcyjnej cenie. 

PRAGA POŁUDNIE
Japoński Sąsiad / Czapelska 26 / Gastro-mapa

To drugi w Warszawie lokal pod marką Japoński Sąsiad. Ten pierwszy działa na Woli i cieszy się sporym zaufaniem najbliższych sąsiadów (a jakże), ale też gości z innych dzielnic. A że dobrego nigdy za wiele Japoński Sąsiad w połowie lutego zamieszkał też na Pradze. W menu sushi, fantastyczne sushi burgery (mus!), sushi bez ryżu, nieco przystawek i deserów.

ŚRÓDMIEŚCIE
Pan Precel / Chmielna 16 / Gastro-mapa

Po Łodzi, Wrocławiu czy Toruniu Pan Precel zadebiutował (26.II) w Warszawie. I to w tak prestiżowym miejscu jak ulica Chmielna. W tygodniu działają już od godz. 7.00 więc możecie łapać precle w drodze do pracy czy na uczelnię. A jest co łapać bo do wyboru są precle ze słodkim nadzieniem, precle ze słodką polewą i precle wytrawne. No i codzienie dwa precle dnia. 

URSYNÓW
Simit House / Aleja KEN 20 A / Gastro-mapa

Simit House to dynamicznie rozwijająca się mini sieć tureckich cukierni. Po Śródmieściu i Wilanowie przyszedł czas na Ursynów (24.I). Atutem są tradycyjne tureckie wypieki i desery, oraz oczywiście kawa. Ciastka, puddingi, bajgle, drożdżowe bułeczki pogaca z przeróżnym nadzieniem, barwne i bogate w składniki zestawy śniadaniowe, no i koniecznie chałwa lub baklava.

WAWER
Am Am Kebab / Żegańska 2 / Gastro-mapa

Od 23 lutego znajdziecie nową miejscówkę z kebabem przy ul. Żegańskiej. Jest klasycznie na grubym lub cienkim, jest w picie, są boxy, frytokebab, coś dla wegetarian, no i dość spore zestawy obiadowe. Jest dobrze. 

Bari / Bysławska 82 / Gastro-mapa
Bari jest jeszcze przed oficjalnym otwarciem, ale można już zamawiać na wynos, więc o nich wspominamy. Makarony, pizza neapolitańska, desery. To będzie mocny włoski zawodnik, ale więcej napiszemy jak już oficjalnie wystartują.

WOLA
Meet & Eat / Prosta 36 / Gastro-mapa

To już dwunasta w Warszawie restauracja z tzw. segmentu restauracji biurowych. Ta najnowsza, zlokalizowana w kompleksie Generation Park X działa od 29 stycznia. I jak wszystkie inne serwuje dania kuchni polskiej, oraz potrawy różnych kuchni świata. Menu jest zmienne, właściwie codziennie inne, ale zawsze przygotowywane ze świeżych, dobrych jakościowo produktów. Na deser słodkości i kawka. Ważną częścią menu są dania niskotłuszczowe i wegańskie. To ogromny plus.

Popolare Pizza e Pasta / Żelazna 58-62 / Gastro-mapa
Włoska restauracja dostępna dla gości od 8 lutego. Bardzo bogate menu przystawkowe (jest nawet niezbyt częste w warszawskich restauracjach arancini), do tego makarony i oczywiście pizza. A na deser m.in. sycylijskie cannoli. Warto też wpaść na lunch, podawany od poniedziałku do piątku w rewelacyjnie dobrej cenie (zobaczcie sami).

Primitivo Kuchnia i Wino / Waliców 13 / Gastro-mapa
Działają od końca stycznia i specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. Duża powierzchnia (pomieści 200 osób), eleganckie wnętrza i oczywiście świetna karta to główne atuty nowej miejscówki. Dania kuchni francuskiej, hiszpańskiej i oczywiście włoskiej zaskoczą niejednego konesera. Lunchowe menu do końca marca w bardzo dobrej, promocyjnej cenie. 

Shoyu Ramen & Sushi / Grzybowska 90 A / Gastro-mapa
Działają od 21 lutego i już po nazwie wiecie w czym się specjalizują. Ale menu jest naprawdę imponujące - przystawki, duży wybór sushi, zestawy i kilka rodzajów ramenu, w tym jeden z niemięsem sojowym. Możecie brać na wynos, tymczasowo brak dowozów. 

ŻOLIBORZ
Konferencja / Powązkowska 13 / Gastro-mapa

Wystartowali 7 lutego jako kawiarnia na ciacho i kawę. Wszystko się zgadza, ale, ale..... ciasta wyglądają bajecznie i tak też smakują. Zjecie u nich świeżutkie cynamonki, rogale czy drożdżówki, ale w artystyczne torty też potrafią. A jakby było mało to do tego mają też śniadania - bajgle czy szakszuka są zawsze na czasie, więc koniecznie musicie spróbować.

Komentarze

Nowa restauracja L'arte Seafood & Grill Puławska 16 warszawa

Dodaj komentarz