Warszawa - gdzie zjeść paellę

Warszawa - paella

Gdzie zjeść w Warszawie tę popularną hiszpańską potrawę? Okazuje się, że wybór wcale nie jest duży.

Paella to proste, aromatyczne hiszpańskie danie pochodzące z rejonu Walencji. Przyrządza się ją na dużej patelni z dwoma uchwytami i często w tym naczyniu podaje się potrawę na stół, przez co zwykle jest to danie przeznaczone dla dwóch osób, o czym warto pamiętać wybierając się do restauracji. Podstawą jest ryż barwiony szafranem, do którego dodaje się różnorodne warzywa (głównie zielony groszek, paprykę, pomidory) oraz wodę, a niekiedy też bulion rybny lub mięsny, a czasami i białe wino. Od tego momentu paella zaczyna mieć wiele lokalnych odmian. Można zostawić ją tylko w wersji warzywnej, ale można też dodać owoce morza (co jest najpopularniejsze), drób, chorizo, czy mięso królika. Nieco rzadszą odmianą paelli jest pochodząca z tych samych okolic fideua, gdzie zamiast ryżu używa się króciutkiego makaronu zwanego fideo. Klasycznie fideuę przyrządza się tylko z owocami morza. 

Interesują Cię gastro-wiadomości?
Polub naszego Facebooka

ŚRÓDMIEŚCIE
Grzybowska 2 / Sol Y Sombra / Gastro-mapa
Prawdziwie hiszpański klimat, niezobowiązująca atmosfera zabawy (czemu sprzyja grana niekiedy muzyka na żywo) i karta pełna hiszpańskich specjałów. Ogromny wybór tapasów, kanapki bocadillo, mięsa i owoce morza, oczywiście hiszpańskie wino i aż cztery rodzaje paelli przygotowywanej dla dwóch osób. Mamy więc paellę z owocami morza, z owocami morza i z kurczakiem, paellę campera z chorizo, szynką Serrano i kurczakiem oraz fideuę z owocami morza.

Grzybowska 5 A / Pablo's Tapas Gastrobar / Gastro-mapa
W menu królują oczywiście tapasy, ale są też mięsa (wyborne steki) czy ciekawy wybór owoców morza. Są też cztery rodzaje paelli: wegetariańska z warzywami, z chorizo i kurczakiem, z owocami morza, a także paella przyrządzana z chrupiącym boczkiem. Także i tu są to dania przygotowywane dla dwóch osób.

Koszykowa 55 / Bilbao / Gastro-mapa
Bilbao przy Koszykowej to królestwo hiszpańskich smaków w centrum Warszawy. Znajdziecie tu dania właściwe kuchni andaluzyjskiej, baskijskiej, katalońskiej czy galicyjskiej. Prawda, że bogato? Przystawki i tapasy podostrzą zmysły i apetyty - carpaccio z ośmiornicy, szynka jamon iberico, marynowane sardele czy deska serów są znakomitym preludium do dań głównych. Ryby, grillowana ośmiornica, steki i żeberka ze świni iberyjskiej, no i oczywiście nasza paella. Super opcją jest wegetariańska paella De Verduras (smażony ryż z szafranem, boczniaki, zielona fasolka, cukinia, groszek), oraz paella De Mariscos (smażony ryż z szafranem, ryba, mule i krewetki). Winko do tych specjałów również się znajdzie. 

Solec 18 / El Botellon / Gastro-mapa
El Botellon działa od grudnia 2017 roku i z miejsca zaskarbiło sobie sympatię gości. Co ciekawe w weekendy można tu zjeść hiszpańskie śniadanie (polecamy), a w porze popołudniowo-wieczornej wszystko to co charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej. Są tapasy, mięsa, owoce morza, także burgery, no i nasza paella. Co ciekawe można też zamówić porcję na jedną osobę, a paella przyrządzana jest z owocami morza (krewetki tygrysie, kalmary, małże).

WILANÓW
Klimczaka 15 / El Botellon / Gastro-mapa
Młodsza siostra działającej na Powiślu (i opisanej powyżej) restauracji o tej samej nazwie. Ta wilanowska działa od końca 2022 roku i w pełni zasługuje na pochwały jakie są przypisane tej pierwszej. Tu również zjecie weekendowe śniadania, smażone pierogi empanadas, bogaty wybór dań głównych i tapasów. Paella jest z owocami morza i również można ją zamówić w wersji jedno- lub dwuosobowej. 

WOLA
Burakowska 5-7 / La Iberica / Gastro-mapa
Nieco mniejsza od poprzednich miejscówka przywodzi na myśl hiszpańskie tapas bary. Menu jednak równie ciekawe, pełne tapasów, owoców morza, serów i wędlin, kanapek bocadillo, ryb i mięs, a do tego ciekawa selekcja win. A co z paellą? Aż trzy rodzaje do wyboru - tylko w wersji dla dwóch osób - z chorizo i kurczakiem, z owocami morza, a także z „atramentem” z sepii. Co ciekawe każdą z nich można zamówić z makaronem jako fideuę. Przyznacie, że brzmi fantastycznie. 

ŻOLIBORZ
Duchnicka 3 / Al Fuego / Gastro-mapa
Al Fuego to mix kuchni Ameryki Południowej i Hiszpanii. W karcie owoce morza, burgery, steki (także z polędwicy argentyńskiej), fajitas czy ryby. Paella za to aż w czterech wersjach - z owocami morza i chorizo, z owocami morza i sepią, z samymi owocami morza, oraz z kurczakiem i chorizo. Tu też dania podawane są w wersji dwuosobowej. 

Aktualizacja: 04.03.2024
Foto: Ting Tian / Unsplash

Dodaj komentarz