Poznań - gdzie zjeść szakszukę

szakszuka

Szakszuka na śniadanie to znakomity pomysł. Zobaczcie, gdzie zjecie ją w Poznaniu.

Szakszukę można podawać na wiele wariantów, ale podstawą są jajka wbite w pastę przygotowaną z pomidorów i aromatycznych ziół. Ale bywa też szakszuka wegańska, o czym przekonacie się czytając poniższe zestawienie. 

JEŻYCE
Jackowskiego 43 / Ale Kosmos / Facebook
Jeżycka śniadaniownia z bajglami, tostami, omletami i oczywiście szakszukami. Do wyboru są dwie: z jajkami, chorizo, fetą i cebulą, oraz wegańska z ciecierzycą i guacamole. Do obu podawane jest pieczywo. Dodajmy jeszcze, że w Kosmosie jest szeroki wybór różnego rodzaju ciast, także wegańskich.

Polna 27 / Śniadaniownia by Ryczka / Facebook
Niewielka miejscówka z maleńkim letnim ogródkiem, w której oczywiście najważniejszym posiłkiem są śniadania (możecie je zjeść już od godz. 8.00). Do wyboru jest szakszuka warzywna, oraz z chorizo.

Prusa 4 / Uno / Facebook
Kolejne ciekawe miejsce na kawę i śniadanie. Od kilku dni mają nowe menu, a w nim znajdziecie szakszukę z dwóch jajek w sosie pomidorowym z pieczonym bakłażanem, jogurtem greckim, miętą i natką podawaną z pitą własnego wyrobu.

Prusa 17 / Tekstura / Facebook
Kawiarnia serwująca kawę z segmentu speciality, do tego wegetariańskie i wegańskie śniadania oraz lunche. W karcie szakszuka z dwóch jajek w sosie ze świeżych pomidorów ze szparagami, oraz z marynowanym camembertem, świeżymi warzywami, piklowaną cebulką i młodymi ziemniakami.

Wawrzyniaka 19 / Falla / Facebook
Poznańska Falla to część ogólnopolskiej sieci restauracji oferujących kuchnię roślinną. Burgery, wrapy, zupy, a także trzy rodzaje szakszuki. W każdej są jajka w paście z pomidorów, cebuli i papryki. Klasyczna ma do tego serek labneh i warzywa, meksykańska fasolę i podawana jest z marynowanym kaktusem, guacamole, salsą verde, salsą chipotle i cheddarem, a szakszuka ciao a tutti podawana jest z pesto bazyliowym, oliwkami, pomidorkami cherry, mozzarellą i parmezanem. Do każdej dostaniecie w zestawie arabską pitę. 

Zwierzyniecka 3 / Nadzieja / Facebook
Restauracja z bliskowschodnią kuchnią roślinną, czyli coś dla wegan i wegetarian. W menu są dwie szakszuki, które w Nadziei zjecie przez cały dzień. Ta pierwsza to pomidory pieczone z cebulą i kuminem, 2 jajka, zielone szparagi, prażony sezam oraz pasta z ziół i migdałów. Druga to pieczone młode warzywa z jajkami plus hummus z zaatarem. Do obu dostaniecie pitę. 

STARE MIASTO
Kościuszki 84 / Bo.Poznań / Facebook
W karcie śniadania oraz dania obiadowe, są także opcje wegańskie. Zjecie tu szakszukę z chorizo, wegetariańską z grillowanym bakłażanem i serem bałkańskim, oraz „nówkę” w karcie z młodymi ziemniakami i serkiem labneh. 

Wodna 3-4 / Lavenda / Facebook
Miejscówka położona tuż obok Starego Rynku, jest więc dobrą opcją dla wszystkich którzy chcą zjeść śniadanie w centrum Poznania. A wybór jest ogromny..... no i  smaczny. W ofercie są warzywa z patelni a'la szakszuka, a zamówić możecie do tego choćby jajka pochetowe, jajka sadzone, łososia, krewetki czy inne dodatki. Wszystko podane jest z pieczywem własnego wypieku.

Wroniecka 18 / Mo. Bar / Facebook
Kolejna miejscówka niedaleko Starego Rynku. Mają rewelacyjne śniadania, ale niestety serwowane są tylko w weekendy, za to do godziny 14. Ich szakszuka to jajka zapiekane w pomidorach z krewetkami, oliwkami kalamata, serem feta i ziołami. Podawana jest z pieczywem

ŚWIĘTY ŁAZARZ
Grunwaldzka 33 / Parle Patisserie / Facebook
Parle to przede wszystkim wyjątkowe, wręcz genialne słodkości, a także ciekawa karta potraw kojarzących się głównie z kuchnią francuską. Szakszuka to dwa jajka wśród pomidorów, do tego bakłażan, czerwona fasola, zioła, parmezan oraz frankfurterki lub wegańskie kiełbaski z boczniaków. Podawana z francuskim pieczywem. 

Sczanieckiej 10 / 239 / Facebook
Miejscówka oferująca śniadania, lunche i ciasta własnego wyrobu. A wśród tego szakszuka z dwóch jajek w aromatycznym sosie pomidorowym, z awokado i serem feta, podawana z pieczywem.

Wojskowa 4 / Lars, Lars & Lars / Facebook
Tu również w ofercie są śniadania i lunche przygotowywane przez niezwykle sympatyczną ekipę. Ich szakszuka to dwa jajka zapieczone na salsie pomidorowej, z serem feta, cebulą, chilli, miodem, listkami szpinaku i ziołami, podawana z pieczywem. Opcjonalnie możecie zamówić wersję z chorizo.

WILDA
Górna Wilda 85 / Dziewczyny i Słodycze / Facebook
Mega sympatyczna, uśmiechnięta ekipa Dziewczyn wbrew nazwie nie serwuje samych słodyczy, bo zjecie u nich także na słono. Jest bardzo bogaty wybór opcji śniadaniowych, a wśród nich aż cztery szakszuki (to chyba poznański rekord). Jest pomidorowa z dwoma jajkami, pietruszką, szczypiorem i czarnuszką, czy też inna z jajkami, szparagami i serem feta. Obok dwóch wegetariańskich kolejna jest już wegańska z cieciorką, awokado i dodatkami. Dla „mięsnych” jest z jajkami i chorizo. Wszystkie podawane są z pieczywem. 

Aktualizacja: 05.VI.2021
Zdjęcie darmowe z zasobów Unsplash / Autor: Sara Dubler

Dodaj komentarz