Poznań - gdzie zjeść szakszukę

szakszuka

Szakszuka na śniadanie to znakomity pomysł. Zobaczcie, gdzie zjecie ją w Poznaniu.

Szakszukę można podawać na wiele wariantów, ale podstawą są jajka wbite w pastę przygotowaną z pomidorów i aromatycznych ziół. Ale bywa też szakszuka wegańska, o czym przekonacie się czytając poniższe zestawienie. 

JEŻYCE
Kraszewskiego 12 / Święty / Gastro-mapa
Święty to zarówno fantastyczne słodkości, jak i menu śniadaniowo-lunchowe. Bajgle, tosty, miski rozmaitości. Szakszuka to jajko poszetowe w pomidorach, z cukinią, bakłażanem, papryką, serem feta i pikle z modrej kapusty. Do tego focaccia.

Prusa 4 / Uno / Gastro-mapa
Bardzo ciekawe miejsce na kawę i śniadanie. W menu znajdziecie szakszukę z dwóch jajek w sosie pomidorowo-buraczanym z kwaśną śmietaną, podawaną z chlebem rzemieślniczym. W wersji wegańskiej jajka zastąpi podsmażone tofu. 

Prusa 17 / Tekstura / Gastro-mapa
Kawiarnia serwująca kawę z segmentu speciality, do tego wegetariańskie i wegańskie śniadania oraz lunche. W karcie szakszuka z dwóch jajek w sosie pomidorowym z papryką, podana z marchewkowymi piklami, jogurtem i orkiszowymi bułeczkami. 

Zwierzyniecka 3 / Nadzieja / Gastro-mapa
Restauracja z bliskowschodnią kuchnią roślinną, czyli coś dla wegan i wegetarian. W menu są dwie szakszuki, które w Nadziei zjecie przez cały dzień. Ta pierwsza to pomidory pieczone z cebulą i kuminem, z karczochami, jajkami, prażonym sezamem i hummusem. Druga to pieczone pomidory z kuminem i cebulą, jabłuszka kaparowe, owczy ser solankowy, jajka, prażony sezam i hummus. Do obu dostaniecie pitę. 

ŚWIĘTY ŁAZARZ
Grunwaldzka 33 / Parle Patisserie / Gastro-mapa
Parle to przede wszystkim wyjątkowe, wręcz genialne słodkości, a także ciekawa karta potraw kojarzących się głównie z kuchnią francuską. Szakszuka to jajka wśród pomidorów, w aromatycznym sosie, do tego pieczony bakłażan, czerwona fasola, pieczona ciecierzyca oraz ricotta.

Sczanieckiej 10 / 239 / Gastro-mapa
Miejscówka oferująca śniadania, lunche i ciasta własnego wyrobu. A wśród tego szakszuka z dwóch jajek w aromatycznym sosie pomidorowym, z awokado i serem feta, podawana z pieczywem.

WILDA
Górna Wilda 85 / Dziewczyny i Słodycze / Gastro-mapa
Mega sympatyczna, uśmiechnięta ekipa Dziewczyn wbrew nazwie nie serwuje samych słodyczy, bo zjecie u nich także na słono. Jest bardzo bogaty wybór opcji śniadaniowych, a wśród nich szakszuka przygotowana na bazie aromatycznego sosu z pomidorów i pieczonej papryki, podawana z dwoma jajkami lub cieciorką. Można do tego dobrać różne dodatki, jak choćby chorizo, fetę czy awokado. 

Aktualizacja: 28.02.2024
Zdjęcie darmowe z zasobów Unsplash / Autor: Sara Dubler

Dodaj komentarz