Gdańscy restauratorzy zapraszają po swoje wyroby - od pizzy do śledzi i nalewek.
Już od 20 listopada trwa w Gdańsku Jarmark Bożonarodzeniowy. Z uwagi na pandemię w tym roku mocno ograniczony, a spora część wystawców sprzedaje swoje wyroby w wirtualnej przestrzeni. Władze miasta wpadły jednak na pomysł utworzenia tymczasowego Gdańskiego Szlaku Kulinarnego. Do współpracy zgłosiło się 25 gdańskich restauratorów i postanowiło skorzystać z kolorowych, handlowych budek, w których można nabyć ich wyroby wyłącznie z opcją na wynos. Restauracyjna część Jarmarku trwa od 4 do 30 grudnia.
W ofercie nieco wyrobów regionalnych, słodkości, kawa, nalewki a nawet pizza. Największe wzięcie mają śledzie, pierogi, pierniki, regionalne wędliny i mocno rozgrzewające nieco zmarzniętych gości grzańce.
W imprezie udział biorą m.in. takie gdańskie restauracje, jak Goldwasser, Targ Rybny, Rękawiczka, Pikawa, Fellini, Piwnica Rajców, Ostro czy Mon Balzac.
Dodaj komentarz