Specjały Nadodrza - kulinarne święto we Wrocławiu

Specjały Nadodrza 2022

Połtawskie gałuszki, pizza z Detroit i miodownik. 14 i 15 maja sprawdź jak smakuje Nadodrze

  Rusza kolejna edycja kulinarnego święta Nadodrza - Specjały Nadodrza. Będzie okazja, by spróbować potrawy specjalnie przygotowane na te wydarzenie przez nadodrzańskie szefowe i szefów kuchni. Inspiracją będą dania z różnych rejonów kulinarnego świata, zwykle jednak w autorskich, często zaskakujących interpretacjach gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością, co niejako oddaje specyficzny charakter tej części Wrocławia.

  Każde z festiwalowych dań kosztuje zaledwie 16 zł. A jest w czym wybierać: od propozycji wegańskich, przez deserowe, lody, pizzę, burgery, tacosy, tatara, aż po masę ciasteczkową. Bez względu na to czy marzy nam się wieczór z kieliszkiem chłodnego frizzante lub rzemieślniczego piwa czy szukamy miejsca na niedzielne, długie śniadanie - Specjały Nadodrza zaspokoją miłośników i miłośniczki lokalnej gastronomii. 

Będą nagrody dla największych smakoszy i smakoszek
W ramach wydarzenia organizowana jest też akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze. W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 5 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród. A są to Nadodrzańskie Bony Smakosza: dwa o wartości 100 zł i cztery o wartości 50 zł. Bon można wykorzystać w wybranej restauracji bądź kawiarni, która brała udział w Specjałach Nadodrza. Losowanie nagród odbędzie się 16.05.2021 r o godzinie 12.00. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 - Infopunkt Nadodrze.

Czas teraz na króciutkie przedstawienie miejscówek, które możecie odwiedzić:

BISTRO NAROŻNIK / Rydygiera 30
Miejsce spotkań dla nietuzinkowych mieszkańców osiedla - już od 2015 roku.
Specjał: tatar ze śledzia + szklanka premierowego piwa. Na 7. urodziny Narożnika zaserwujemy tatar ze śledzia oraz poczęstujemy szklanką specjalnie dla nas uwarzonego piwa.

POCIĄG DO WINA / Słowiańska 12
Wina z południa Europy oraz pyszne tapasy i przekąski.
Specjał: lampka białego lub różowego wina hiszpańskiego 150 ml + hiszpańskie chipsy pszenne.

OGIEŃ / Pomorska 39
Pizza rzemieślnicza typu neapolitańskiego wypiekana w piecu ceglanym.
Specjał: wegański tatar z foccaccią + kieliszek frizzante, tatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii podawany na foccacci + kieliszek białego musującego wina.

BLACHA - DETROIT STYLE PIZZA / Jedności Narodowej 62
Jedyna w Polsce pizza w amerykańskim stylu Detroit.
Specjał: slajs pizzy specjalnej + domowe ice tea. Pizza specjalna jest z ricottą i bazyliowym pesto.

ŁASKOTKI COOKIE DOUGH / Ddubois 6/2
Pierwsze w Polsce miejsce serwujące słodką masę ciasteczkową.
Specjał: cookie dough z lodami i małe cappu / małe iced latte. Łaskotkowy specjał to deser, składający się z masy ciasteczkowej cookie dough i lodów + kawa- do wyboru małe cappu lub małe iced latte.

TAJFUN / Cybulskiego 3/1a
Wegański i wegetariański bar z azjatycką kuchnią fusion.
Specjał: kawałek wiosennego wrapa plus szot kombuczy. Wrap w nori z twarożkiem z tofu, ogórkiem, rzodkiewką i świeżymi ziołami. Do tego mały szot naszej domowej probiotycznej kombuczy.

NADODRZE CAFE RESTO BAR / Drobnera 26a
Nadodrzański koncept oparty na gościnności i smacznym jedzeniu.
Specjał: pate z wątróbki z pieczonym jabłkiem na grzance + lemoniada.

CAFE LE MIRACLE / Jedności Narodowej 37
Kawiarnia powstała z myślą o wszystkich miłośnikach kawy oraz słodkości.
Specjał: deser ciasteczkowy tiramisu i kawa z syropem smakowym.

SŁODKI CHŁOPAK / Łokietka 3
Przytulna kawiarnia i autorska pracownia cukiernicza.
Specjał: miodownik i kawa po turecku.

KRASNOLÓD / Łokietka 4
Lodziarnia rzemieślnicza prezentująca świeże podejście i własne receptury.
specjał: brioszki z lodami pistacjowymi.

POWOLI / Rydygiera 25/27
Bistro z prostym, świeżym, sezonowym jedzeniem.
Specjał: pieczony batat z obłędnym dipem curry z wiśniami, czosnkiem i pomarańczą + kompot.

WILK SYTY / Trzebnicka 3/1
Autorska kuchnia roślinna w samym sercu Nadodrza.
Specjał: chutney jabłkowy z chilli i ziołami. Słoiczek słodko ostrego chutney z lokalnych jabłek z odrobiną chilli i cydru.

PIZZERIA Z PASJĄ / Jedności Narodowej 104
Tradycyjna włoska pizza, smaczne sałatki oraz przyjazna atmosfera.
Specjał: bruschetta + lampka wina lub domowa lemoniada. Bruschetta własnego wypieku z czosnkiem, pomidorami concasse, mozzarelą i domowym pesto.

PIZZA PANY / Cybulskiego 1A
Pizza z ulicznym charakterem u samego wejścia do Nadodrza.
Specjał: mini pizza + domowa lemoniada. Mini pizza z szynką cotto, mozzarellą i ricottą z miętą w zestawie z własnej roboty lemoniadą cytrynową. W wersji vege cotto zamieniany na cukinie.

UL KAWOWE STUDIO / Łokietka 10
Kawa speciality z ziaren wypalanych w palarni Bedoin w Ukrainie.
Specjał: czarna kawa (espresso/doppio/americano) + deser snikers.

BISTRO POLTAWCZANOCZKA / Cybulskiego 17
Połtawczanoczka, czyli “dziewczyna z Połtawy”. Tradycyjne dania rejonu na wschodzie Ukrainy.
Specjał: połtawskie gałuszki.

TACOS LOCOS / Cybulskiego 1A
Kuchnia meksykańska - zdrowa, świeża, z pasją i zgodnie z ideą slow-food.
Specjał: nachos w wersji mięsnej i vege + lemoniada.

CAFE BISTRO FTT / Łokietka 6
Kawa i wege menu na śniadanie i obiad od Fundacji Food Think Tank.
Specjał: wiosenny krokiet z bobem i szparagami w sosie szczawiowym + fermentowany rabarbar.

LODZIARNIA ROMA / Rydygiera 5
Kultowa lodziarnia działająca na Nadodrzu od 1946 roku.
Specjał: lody pod chmurką z kruszonką z karmelizowanych w syropie klonowym pestek dyni.

BAR JAK U MAMY / Łokietka 6
Domowe jedzenie w niskiej cenie. Wszystkie dania są świeże i przygotowywane na miejscu.
Specjał: tradycyjny zestaw śniadaniowy - jajecznica, pomidor i pieczywo + kawa lub herbata. Uwaga! Specjalna cena 12 złotych.

Wydarzenie na: Facebook
Opracowane na podstawie materiałów prasowych Infopunkt Nadodrze Łokietka 5

Dodaj komentarz