Promocja książki „Tradycje kulinarne Szwecji” w Gdańsku

Tradycje Kulinarne Szwecji, Gdańsk

Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku zaprasza 5 marca na promocję książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

  Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna, to niezwykle ciekawy temat.

  Jak zatem smakuje Szwecja? O tym opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - kulturoznawca i badaczka kulinariów zajmująca się antropologią i historią jedzenia, a także turystyką kulinarną. Autorka książek "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei", "Polish Culinary Paths", "Tradycje kulinarne Finlandii", "The Polish Table" oraz "Tradycji kulinarnych Szwecji". Kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.

  Partnerami książki "Tradycje kulinarne Szwecji" są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.

  Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka tej książki, zabiera nas za jej sprawą w niezwykłą podróż do jakże pięknej Szwecji. Podróż tyleż kulinarną, co i kulturową, gdyż strony tej pozycji wypełniają nie tylko pomysłowe i zaskakujące przepisy na smaczne dania, ale też i relacja o tym niezwykłym kraju, jego historii, bogatym dorobku kulturowym, tradycjach i zwyczajach oraz codzienności życia. Wszystko to łączy się oczywiście z głównym, kulinarnym motywem, ale jednocześnie i pozwala poznać nam całościowy obraz tego kraju, który wiąże się m.in. z piękną opowieścią o sławnych Wikingach...

Gdzie: Nadbałtyckie Centrum Kultury, Gdańsk, ul. Korzenna 33/35 (Ratusz)
Kiedy: 5 marca, godz. 17.00
Więcej na: Facebook

Tekst opublikowany za zgodą NCK

 

Dodaj komentarz