Poznań - gdzie zjeść bajgle

bajgiel

Wiemy, że lubicie bajgle. Jeśli macie ochotę na bajgla w Poznaniu przeczytajcie nasz krótki przewodnik.

JEŻYCE
Kraszewskiego 12 / Święty / Gastro-mapa
Popularna wśród poznaniaków śniadaniownia i lunchownia. W karcie kuchnie świata - burgery, brioszki, tosty, śniadania polskie, angielskie i bliskowschodnie, wytrawne i na słodko. Ale spójrzmy na bajgle, bo i tu wybór ciekawy. Do wyboru macie m.in. bajgla z pieczonym rostbefem, jajkiem sadzonym i serem cheddar, sosem chrzanowym i srirachą, bajgla z grillowanym boczkiem, jajkiem sadzonym, serem Bursztyn i konfiturą z cebuli, czy bajgla z jajecznicą i suszonymi pomidorami

Kraszewskiego 15 / Bajgle Króla Jana / Gastro-mapa
Jak sama nazwa mówi to jest bajglownia pełną gębą. Bajgle wyrabiają sami - formują ręcznie, kąpią we wrzątku i wypiekają w piecu chlebowym. Możecie wybrać bajgla jaki Wam odpowiada, jak choćby z ziarnami, sezamem, czarnuszką czy czosnkiem i rozmarynem. Wybór „środka” też niesamowity, bo opcji bardzo dużo. Może być szarpana kura w sosie tonkatsu, nowojorski klasyk z łososiem i kremowym serkiem, wegański z marynowanym tofu, bajgiel z wieprzową polędwiczką w marynacie, bajgiel z kindziukiem i wędzonym serem, czy włoski z prosciutto crudo, kozim serem i figową konfiturą. Oczywiście w każdym z nich jest jeszcze mnóstwo dodatków, których tu nie sposób wymienić. Są też bajgle na słodko i zaskakujące zwykle bajgle sezonowe, jednym słowem bajglowy raj. 

STARE MIASTO
Ratajczaka 31 / Stragan Kawiarnia / Gastro-mapa
Stragan to kawiarnia z segmentem kawy specialty, działająca od 2013 roku. Doskonałe miejsce na wczesne śniadanie, bo działają już od godziny 8.00. Bajgle są pieczone na miejscu według własnej receptury. W najnowszym menu znajdziecie 4 bajglowe propozycje. Wyróżniamy ten z orzechowym hummusem, marynowanym burakiem, pieczoną marchewką, miętą, sezamem i orzeszkami ziemnymi, oraz bajgiel z sadzonym jajkiem, cheddarem i smażonym szpinakiem z czosnkiem.

Świętosławska 10 / Weranda Caffe / Gastro-mapa
Weranda Caffe to jedna z kilku restauracji z grupy Weranda. Ta zlokalizowana jest bardzo blisko Starego Rynku. Jest doskonałym wyborem na wczesne śniadanie, kiedy miejski gwar jeszcze nie ogarnia pobliskich ulic. Do wyboru mamy choćby śniadanie angielskie, tosty, grzanki i najbardziej interesujące nas bajgle. Dla lubiących „na słodko” polecamy bajgla z twarogiem, konfiturą z gruszki i wanilii i prażonymi migdałami, „wytrawni” zadowolą się bajglem z grillowanym bekonem, jajkiem, cheddarem i pomidorem. 

Taylora 1 / Bez Jaj / Gastro-mapa
Miejscówka położona niedaleko ul. Święty Marcin. To wegańska cukiernia specjalizująca się w wegańskich tortach i ciastach. Macie też możliwość zakupu ich wyrobów w wersji bezglutenowej i bez cukru. Bajgle też są oczywiście wegańskie. Ale ponieważ nie ma ich w stałej ofercie to i nie zawsze możecie ich spróbować. A szkoda, bo są naprawdę znakomite.

STARY GRUNWALD
Ostroroga 37 / Ale Pajda / Gastro-mapa
Ale Pajda zlokalizowana jest na Starym Grunwaldzie, co warte jest podkreślenia, gdyż w tej części miasta niełatwo o śniadanie. Specjalizują się oczywiście w pierwszym posiłku dnia, ale zjecie tu też ciasta czy dania lunchowe.  A co z bajglami? Jest ich kilka do wyboru - z wędzonym łososiem, z pieczonym indykiem, czy z warzywnym pasztetem  z żurawiną. 

ŚWIĘTY ŁAZARZ
Sczanieckiej 10 / 239 / Gastro-mapa
Miejscówka położona między ul. Grunwaldzką, a Parkiem Kasprowicza. Śniadanie zjecie u nich od 9.30, a w weekendy od 10.15. A wybór naprawdę duży - są omlety (także wegańskie), tosty, jest szakszuka i tofucznica. Śniadania podają tu cały dzień, a ponadto mają też ofertę lunchową, są burgery, sałatki, tarty czy makarony. Bajgle są także w ofercie całodniowej. Do wyboru m.in. z kozim twarożkiem, jajkiem sadzonym i konfiturą z figi, bajgiel z łososiem czy też z wegańskim kotletem z buraka lub batata.

Wojskowa 4 / Lars, Lars & Lars / Gastro-mapa
Kolejny lokal na Łazarzu, tym razem serwujący dania oparte na kuchniach skandynawskich. Wybór dań głównych, zup czy przystawek robi ogromne wrażenie (głównie smakowe), ale my zajmiemy się dziś śniadaniami. Jest szakszuka, sałatki, szwedzka wersja pankejków i słynne bułeczki cynamonowe kanelbullar. No i są oczywiście bajgle, wszystkie rewelacyjne i trudno się na coś zdecydować. Może na ten z krewetkami grenlandzkimi, pastą jajeczną i kawiorem z gromadnika. Lub na ten z marynowanym szkockim łososiem, jajkiem w koszulce i majonezem z awokado. Są też wersje wege z tempehem, oraz ze smażonymi boczniakami, jajkiem sadzonym, szpinakiem i parmezanem.

Aktualizacja: 04.05.2022

Dodaj komentarz