Druga część pizzowego przewodnika po Poznaniu. Tym razem zaglądamy na Łazarz.
Pierwszą część pizzowej mapy Poznania, w której odwiedzamy Jeżyce znajdziecie TUTAJ
Więcej nowinek ze świata polskiej gastronomii na naszym Facebooku. Zapraszamy do polubienia!
Cucina / Wyspiańskiego 26 A / Gastro-mapa
Lokal położony w dawnych koszarach ułańskich, w kompleksie City Park. W chwili kiedy piszemy ten tekst (21.06), szefowie restauracji właśnie pochwalili się w mediach społecznościowych prestiżową rekomendacją Michelin. I to właściwie tłumaczy nam wszystko. Jedzenie, obsługa, wystrój..... wszystko jest tu na najwyższym poziomie. W Cucinie zjecie śniadanie, możecie wybrać fantastyczne menu degustacyjne, zjeść wykwintny lunch, wybrać coś z codziennej karty, no i oczywiście zamówić pizzę. Do wyboru mamy osiem rodzajów, propozycje raczej klasyczne. Nam najbardziej spodobała się Chef's Special z ndują, ricottą, czosnkiem i rukolą. Po pizzy warto skusić się na włoskie desery lub zamówić coś z niezwykle bogatego wyboru win i nieco mocniejszych alkoholi.
Il Padrino / Wojskowa 4 / Gastro-mapa
Kolejna miejscówka w odrestaurowanym kompleksie starych koszar. Duży, przestronny, pięknie zaaranżowany lokal. Włoskie dania w karcie, do wszystkiego wino, nieco mocniejsze alkohole czy włoskie desery. Ciekawy wybór owoców morza (mule, langustynki, znakomita zupa), sałatki, ryby, dania mięsne. No i ponad 10 rodzajów pizzy, ciekawe kompozycje, doskonałe składniki. Polecamy Taleggio (ser taleggio, gruszka, orzechy włoskie, miód, chili, sos śmietanowy), czy Finferli (mozzarella, kurki, szczypior, guanciale, jajko, sos śmietanowy).
Na Łazarskim Cieście / Dmowskiego 2 / Gastro-mapa
Pizzeria zlokalizowaa w niewielkim pawilonie, kilkadziesiąt metrów od Rynku Łazarskiego. Działają od 2018 roku. Możecie zacząć u nich dzień od śniadania, już od godz. 8.00. A oprócz pizzy zjecie też makarony i sałatki. Pizza jest na cienkim cieście, w rozmiarze 32 cm, w ponad 20 rodzajach. Ciekawostką jest pizza kebab z mozzarellą, kebabem, czerwoną cebulą i uwaga! modrą kapustą (rzadkość), pomidorkami i ogórkiem kiszonym, czy Łazarski Kozak z mozzarellą, szynką cotto, pancettą, kabanosem, salami, piersią z kurczaka, jalapeno i białą cebulą.
Pakamera / Kanałowa 7 / Gastro-mapa
Pizzeria zlokalizowana w jednej z łazarskich kamienic, działająca od maja 2022 roku. Pizza jest w podstawowym segmencie w dziesięciu rodzajach. Spróbujcie choćby pizzy Alessandro z mozzarellą, karczochami, marynowanym jabłkiem kaparowym, grillowaną papryką, neapolitańskim friarielli i Grana Padano. No i jest jeszcze segment pizzy gourme - tu dla przykładu polecamy Giacobbe (pizza bianca) z kremem z czarnej trufli, mozzarellą, grzybami portobello, pieczarką brunatną, szczypiorkiem, Pecorino Romano i mieszanką grzybów leśnych w zalewie. Warto dodać, że pizze są przygotowywane z dobrych, włoskich produktów, zwykle oznaczonych jako DOP. Oprócz pizzy jest selekcja serów i wędlin, desery (jest cannoli), oraz wino i koktajle z procentami.
Pizza Naturalna / Hetmańska 26 / Gastro-mapa
To taki mały raj dla wszystkich szukających produktów bezglutenowych. W restauracji istnieje także segment dań z glutenem, ale bezglutenowcy mogą być spokojni. Właściciele zapewniają o bezwzględnym przestrzeganiu standardów i procedur obowiązujących przy przygotowaniu dań bezglutenowych (są dwie osobne kuchnie). No dobrze, a co możemy zjeść? Zacznijmy od pizzy. Poza pizzami mięsnymi i serowymi zjemy też pizzę wegańską z mielonym z tofu, czy pinsę romana. Możemy wybrać różne rodzaje ciasta (jest też pszeniczne), dołożyć według uznania ser wegański czy bezlaktozową mozzarellę. Poza pizzą zjemy też bezglutenowe pierogi (dostępne opcje wegańskie), bezglutenowe desery i zupy. Wszystko możemy też zakupić na wynos - w tym przypadku musimy uwzględnić cenę słoika. Pizzę rówież możemy zakupić na wynos (jest pakowana próżniowo i przygotowana do odgrzania w domu). Możemy też kupić na wynos mniejsze pizzerinki, a nawet same spody do pizzy, oczywiście w wersji gluten free. Latem dostępny jest kameralny ogródek, mile będziecie też widziani ze swoim czworonogiem.
Trattoria Donatello / Grunwaldzka 29 C / Gastro-mapa
Jeden z najstarszych poznańskich lokali z włoską kuchnią, istnieje od 1991 roku. Piękne, przestronne, prawdziwie włoskie wnętrza zachęcają zarówno do zjedzenia rodzinnej kolacji, jak i biznesowego lunchu. Zajrzyjmy więc do menu. Możemy wybierać wśród dań mięsnych, makaronów, sałatek i przystawek. Ale największy jest wybór pizzy. Ponad dwadzieścia rodzajów w rozmiarze 28 cm. Warto spróbować choćby Ortolano z serem, kurkami, czarną soczewicą, cukinią i camembertem, czy Croccanta z serem pleśniowym, bekonem, oliwkami i cebulą. Do tego świetne desery, włoskie wina i letni ogródek w sezonie.
Aktualizacja: 25.07.2024
Foto: Aurelien Lemasson-Theobald
Dodaj komentarz