Małe Najedzeni Fest! w Krakowie - już 15 września

Małe Najedzeni Fest - wrzesień 2019

Kolejna edycja krakowskiego Małe Najedzeni Fest! - tym razem pod hasłem „Po Ziemniaki”.

Nazywają je grule, bulwy, pyry czy kartofle. Ziemniak - bo o nim oczywiście mowa - będzie „Kulinarną gwiazdą” tej edycji Małe Najedzeni Fest!

Najedzeni Fest! to krakowski festiwal kulinarny, który narodził się kilka lat temu i od razu zyskał sympatię mieszkańców, turystów, ale także krakowskich restauratorów i producentów. Kilka miesięcy później narodził się młodszy brat tego wydarzenia, czyli Małe Najedzeni Fest!

Kasia Pilitowska i Magda Wójcik odpowiedzialne za oba te przedsięwzięcia wyjaśniają:
„Cztery edycje w roku festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! nie są jednak w stanie zaspokoić głodu nowych odkryć kulinarnych krakowian. Dlatego stworzyłyśmy nowy projekt cyklicznych, mniejszych edycji pod tytułem Małe Najedzeni Fest! Spotkania w kameralnych, nietuzinkowych miejscach, dopracowanych stylistycznie dekoracjach z ciekawym menu, będą odbywały się pod konkretnymi hasłami. Chcemy, aby narzucony kierunek poszukiwań kulinarnych łączył się z porą roku bądź trendem we współczesnym gotowaniu. Każda edycja MNF! to pokaz kreatywności i umiejętności kilkunastu kucharzy, degustacja kawy i alkoholi od lokalnych producentów”.
 

No to Po Ziemniaki!!!
Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni europejskiej. Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego obiadu bez ziemniaków. Ale różnorodność przygotowywanych z nich dań jest ogromna i to właśnie chcą pokazać wystawcy krakowskiego festiwalu. W tym roku będzie można spróbować ziemniaczanych potraw na słono i słodko, a skosztujemy specjały kuchni polskiej, hinduskiej, hiszpańskiej, ukraińskiej, francuskiej, węgierskiej i włoskiej. Obok ziemniaczanych klasyków: kartoflanki, placków ziemniaczanych, kartaczy, kopytek, pyr z gzikiem, pierogów ruskich i ukraińskich, zjemy ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej i ze słodkich ziemniaków, francuską vichyssoise, grulany moskol z pstrągiem wędzonym, ramen z batatami czy empanadas - hiszpańskie pierożki pieczone z dynią, imbirem i pomarańczą.

Nie zabraknie dobrej kawy, prosecco, morawskiego młodego wina burczoka, piwa rzemieślniczego i małopolskiego cydru.

- Chciałyśmy nie tylko pokazać, że ziemniaki są obecne w kuchniach całego świata, lecz także pokazać odwiedzającym festiwal tych, którzy za tymi potrawami stoją. Będzie można porozmawiać z producentami i kucharzami oraz zaspokoić ciekawość i oczywiście głód - mówią organizatorki.
 

Kiedy: 15 września 2019, godz. 11-17
Gdzie: tradycyjnie na miejsce „ziemniaczanego” wydania organizatorki wybrały przestrzeń otwartą, stragany Starego Kleparza. 
 

Więcej na:
Facebook
Strona