Gdańsk - śniadanie w Śródmieściu

Nie wiesz, gdzie zjeść śniadanie w gdańskim Śródmieściu? Z tym tekstem wszystko stanie się proste.

Dla niektórych „śniadanie na mieście” to snobistyczna moda, dla innych przyjemność obcowania z budzącym się dniem, z leniwym porankiem, z ostatnią spokojną chwilą przed natłokiem codziennych obowiązków. 

Różne też bywają śniadaniowe preferencje. Studenci (w drodze na poranne zajęcia) decydują się zwykle na tanie, szybkie posiłki z opcją kawy na wynos. Śniadania fit oraz wege / wegan też spożywane są najchętniej przez młodszą generację. Turyści chętnie korzystają z tzw. posiłków profilowanych, wybierając zwykle najpopularniejsze śniadanie włoskie, angielskie, francuskie i oczywiście polskie. Głównie panie zaczynają dzień od śniadania na słodko, zakończonego filiżanką wybornej kawy.

A zatem dla każdego coś dobrego - przed Wami TOP 8 miejsc, w których zjecie śniadanie w gdańskim Śródmieściu. 

Restauracja Gvara
ul. Chlebnicka 48 / 51
Otwarte: codziennie od godz. 9.00
Ceny śniadań: 10 - 16 złotych / zestawy: 28 złotych
Gvara to jedno z najmłodszych miejsc na kulinarnej mapie Gdańska. Działająca od końca czerwca 2017 roku restauracja postawiła głównie na nowocześnie przygotowane dania kuchni polskiej. Sporym atutem jest też urokliwe położenie tuż obok Bazyliki Mariackiej. 
Co zjeść: Gvara proponuje nam trzy zestawy śniadaniowe w cenie 28 złotych. W skład każdego zestawu wchodzi twarożek ze szczypiorkiem, wędlina, żółty ser, pomidor, ogórek, pieczywo i masło, a także kawa lub herbata. Różne są tylko potrawy główne takiego zestawu - do wyboru mamy jajecznicę z trzech jaj, kaszankę z cebulą lub smażoną białą kiełbasę. Możemy spróbować jajecznicy z trzech jaj (12), (z dodatkiem kurek i cebuli kosztuje 4 złote więcej), tostów z sadzonym jajkiem lub bekonem (12), sandwichy z żółtym serem i schabem własnego wyrobu (14), omletu z trzech jaj z malinową konfiturą (13), naleśników z twarogiem lub dżemem (13). Do każdego śniadania dostaniemy też pieczywo, masło, pomidor i ogórek. Dbający o kalorię mogą wybrać owsiankę z bakaliami i sezonowymi owocami (10).

Kawiarnia / Restauracja Cafe Ferber
ul. Długa 77 / 78
Otwarte: poniedziałek - czwartek od 10.00 / piątek - niedziela od 9.00
Ceny śniadań: 23.00 złote
W czasie ładnej, letniej pogody śniadanie możecie zjeść w Ferberze na zewnątrz, pod warunkiem, że lubicie gwar ulicy pełnej od rana turystów. Śniadanie zjecie tu od godz.10 do 12. 
Co zjeść: w menu (uwaga! sezonowe, zmienia się) macie do wyboru trzy zestawy śniadaniowe w jednakowej cenie. Zestaw polski to jajecznica z dwóch jaj, ser, szynka, twarożek, pomidory i ogórek. Angielski to dwa jajka sadzone, bekon, grillowane frankfurterki, salsa pomidorowa. Zestaw francuski to dwa croissanty, jogurt, krem czekoladowy, dżem i świeże owoce. 

Restauracja Baryłka
ul. Długie Pobrzeże 24
Otwarte: codziennie od 8.30
Ceny śniadań: 19.00 - 40.00 złotych
Pięknie położona restauracja tuż nad Motławą, działająca od 1992 roku. Firmową specjalnością są dania kuchni polskiej z dużym wyborem mięs i świeżych ryb.
Co zjeść: do wyboru mamy pięć zestawów - najtańszy jest sycylijski (dwa tosty, salami, żółty ser, jajko sadzone (19), najdroższy gdański (pasta z makreli, twaróg, wędzony łosoś, jajko w koszulce, pasztet, polędwica, kiełbasa wiejska, serek wiejski ze szczypiorem, konfitura, miód (40). Pomiędzy nimi do wyboru mamy też zestaw angielski (trzy jajka sadzone, bekon, tosty (21), norweski (łosoś wędzony, twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, pieczywo (23) i polski (jajecznica z trzech jaj, szynka, żółty ser, pomidor, ogórek, pieczywo, miód, dżem (25).

Restauracja Żuraw
ul. Długie Pobrzeże 32
Otwarte: codziennie od 9.00
Ceny śniadań: 14.00 - 21.00 złotych
Restauracja sąsiadująca ze słynnym gdańskim Żurawiem zaprosi Was do wnętrz rozłożonych na dwóch poziomach, a dodatkową atrakcją w sezonie letnim są tarasy widokowe z piękną panoramą nabrzeża Motławy.
Co zjeść: najtaniej (14) zapłacicie za śniadanie fit, czyli za jogurt z owocami, ziarnami zbóż i bakaliami. Za jajecznicę z trzech jaj + szynka, ser, pomidor i pieczywo dacie 18 złotych, trzy jajka sadzone na bekonie także z dodatkami są złotówkę droższe. Najdroższe (21) jest śniadanie złożone z wędzonego łososia, twarożku i pomidora, plus oczywiście pieczywo i masło.

Kawiarnia Dobra Kawa
ul. Grobla III 1 / 6 D
Otwarte: poniedziałek - piątek od 9.00 / sobota - niedziela od 10.00
Ceny śniadań: 7.00 - 9.00 złotych
Ta działająca od czerwca 2015 roku kawiarnia nastawia się głównie na szeroki wybór ciast, także bezglutenowych, bezlaktozowych i wegańskich wspomaganych pyszną kawą. Może dlatego oferta śniadaniowa jest nieco skromniejsza i liczy zaledwie kilka pozycji. 
Co zjeść: możecie tu zjeść granolę z owocami i naturalnym jogurtem (7) czy hummus z pieczywem i warzywami (9). A także zacząć dzień od kanapki za 7,50 przyrządzanej w wersji wege / wegan i mięsnej.

Restauracja Kos
ul. Piwna 9 / 10
Otwarte: codziennie od 9.00
Ceny śniadań: 12.00 - 29.00 złotych
Trzypoziomowa restauracja położona w samym centrum gdańskiej Starówki. Przytulne, urządzone w stylu retro wnętrza zachęcają do spędzenia w restauracji znacznie więcej czasu niż potrzeba na standardowy posiłek. Kos na śniadanko zaprasza codziennie od godz. 9.00.
Co zjeść: największy jest tu wybór dań opartych na jajkach. I tak znajdziemy tu jajecznicę na maśle z trzech jaj (z dwoma dodatkami do wyboru / 17), trzy jaja sadzone na maśle lub bekonie (14), czy omlety z trzech jaj z dodatkami (18). Zjemy też musli z jogurtem i konfiturą (14), płatki owsiane na mleku z bakaliami (14 / za + 2 złote dostaniemy mleko sojowe), frankfurterki z cebulką (20) lub apetycznie zapowiadające się awokado zapiekane z jajkiem i plastrami wędzonego łososia (23). Na duży apetyt zjecie za 29 złotych zestaw złożony z szynki, żółtego sera, twarogu, konfitury, sałatki z pomidorów i dania z jaj do wyboru. W cenie wymienionych potraw dostaniecie też pieczywo, masło, kawę lub herbatę. Najtańsze są tosty podawane z powidłami (12), te z szynką i serem kosztują 16 złotych. Trzy czosnkowe grzanki z chipsem z boczku, szpinakiem, łososiem wędzonym i jajkiem poche kosztują 23 złote.

Restauracja Mon Balzac
ul. Piwna 36 / 39
Otwarte: codziennie od 7.30
Ceny śniadań: 8.00 - 36.00 złotych
Mon Balzac to kolejna gdańska miejscówka położona tuż przy Bazylice Mariackiej. Inspirowane kuchnią europejską (z naciskiem na kuchnię włoską i francuską) menu zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a piękne wnętrza dopełnią Waszej radości wynikającej z konsumpcji. Pierwszy posiłek dnia zjecie tu do godz. 12.00.
Co zjeść: najtańsze w Mon Balzac jest śniadanie polskie - ser, wędlina, wędzonka, ogórek, twarożek, jajko i bagietka kosztują 19 złotych. Śniadanie francuskie (bagietka, croissant, konfitura, masło czekoladowe, twarożek, nutella, granola to 26 złotych, a za 36 dostaniecie śniadanie dwuosobowe złożone z szynki Crudo, twarożku z warzywami, kiełbaski na ciepło, sera, dwóch jajek na toście z bekonem, pomidora oraz bagietki na ciepło. Wegetarianie też znajdą coś dla siebie - świeże warzywa, sery, twarożek z warzywami i bagietka kosztują 19 złotych. Możecie też zamówić dwa jajka sadzone na toście i bekonie (19), jajecznicę z trzech jajek (8), a z dodatkami 10 lub 14 złotych. Są jeszcze omlety - w tym wege z pomidorkami cherry, marchewką, orzechami włoskimi i kozim serem (22), tosty oraz kanapki na ciepło.

Bar Turystyczny
ul. Szeroka 8 / 10
Otwarte: codziennie od 8.00
Ceny śniadań: 1.10 - 6.00 złotych
Ewenement na kulinarnej mapie Gdańska. Lokal istnieje od... 1956 roku i przewinęło się przez jego wnętrze niejedno pokolenie turystów i mieszkańców. Na śniadanie możecie tu wpaść od godz. 8.00.
Co zjeść: nie szukajcie tu wyrafinowanych potraw - do wyboru macie proste, domowe jedzenie podawane za niewielkie pieniądze. I tak jajecznica z dwóch jaj kosztuje 3.80, a jajko gotowane tylko 1.10. Omlet ze śmietaną i cukrem to 6 złotych. Kanapkę z jajkiem zjecie za 2.00, a porcję jarzynowej sałatki za 3.50. 

Dodaj komentarz