Łódź - gdzie zjeść śniadanie

śniadanie Łódź

Największy przewodnik po śniadaniach w Łodzi. Aż 68 miejscówek - z godzinami otwarcia, przeglądem menu i z podziałem na dzielnice. 

Dla niektórych „śniadanie na mieście” to snobistyczna moda, dla innych przyjemność obcowania z budzącym się dniem, z leniwym porankiem, z ostatnią spokojną chwilą przed natłokiem codziennych obowiązków. Różne też bywają śniadaniowe preferencje. Studenci (w drodze na poranne zajęcia) decydują się zwykle na tanie, szybkie posiłki z opcją kawy na wynos. Śniadania fit oraz wege / wegan też spożywane są najchętniej przez młodszą generację. Turyści chętnie korzystają z tzw. posiłków profilowanych, wybierając zwykle najpopularniejsze śniadanie włoskie, angielskie, francuskie i oczywiście polskie. Głównie panie zaczynają dzień od śniadania na słodko, zakończonego filiżanką wybornej kawy.

A zatem dla każdego coś dobrego - przed Wami 68 miejsc, w których zjecie śniadanie w Łodzi. 

BAŁUTY II GÓRNA II POLESIE II ŚRÓDMIEŚCIE II WIDZEW

Wkrótce kolejne gastro przewodniki po Łodzi. Zapraszamy do polubienia naszego Facebooka.

                                                                      BAŁUTY (7)
BAŁUTY-CENTRUM (3)
Drewnowska 58 / Zielona / Gastro-mapa
W tygodniu od 10 do 12, w weekendy od 10 do 13.
Wegetariańska i wegańska restauracja znajdująca się na Rynku Manufaktury. Śniadania są nowością w menu, Zielona uruchomiła ich podawanie w połowie maja. A wybór naprawdę duży, więc zacznijmy od tych wegetariańskich. Jajecznica, szakszuka, dwa rodzaje omletów, tosty, czyli generalnie klasyka. W zestawie wegańskim robi się ciekawiej. Tofucznica ze szczypiorkiem i smażony seitan, szakszuka z tofu, kilka smaków hummusów, burrito z wędzonym tofu i pastą z fasoli, ewentualnie jaglanka na mleku migdałowym.

Łagiewnicka 120 / Caffe przy Ulicy / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9 aż do 20.
Przytulne miejsce w mało przytulnej okolicy. Śniadania podają tutaj przez cały dzień, a do wyboru macie autorskie smarowidła, bajgle, kanapki czy panini. Na deser słodkości i kawusia.

Ogrodowa 19 A / Szpulka / Gastro-mapa
W tygodniu od 8.30, w soboty i niedziele od 9. 
Co prawda reklamują się jako jedyne miejsce w Manu które podaje śniadania, ale my już wiemy że zjemy je też w Zielonej. Ale zapomnijmy tę drobną nieścisłość, bo Szpulkowe śniadania szybko to nadrobią. Francuskie tosty z borówką, maliną i konfiturą z wiśni, pyszna brioszka z jajkiem i wysmażonym bekonem, wytrawne gofry z chorizo lub wędzonym łososiem, jajecznica lub szakszuka i spory zestaw w skład którego wchodzą frankfurterki, bekon, jajka sadzone oraz grillowane pomidory i pieczarki. Te ostatnie dla mocno głodnych. 

BAŁUTY-DOŁY (2)
Krótka 11 / Meat Point / Gastro-mapa
Tylko w sobotę i niedzielę, od 9 do 14.
Lokal położony na Starych Bałutach. Specjalizuje się w daniach kuchni tureckiej i takie właśnie śniadanie zjecie tu niestety tylko w weekendy. Jest nie tylko smaczne i pięknie podane, a wzrok przykuwają choćby ozdobne dzbanki z herbatą. Na paterze wokół ułożone są sery, wędliny, warzywa, jajka przygotowane na kilka sposobów i świeżutkie tureckie pieczywo.

Okopowa 103 / Bistro Naleśnik / Gastro-mapa
Codziennie od 9 do 11.
Bistro położone w zaciszu ulicy Okopowej. Specjalizują się oczywiście w naleśnikach - słodkich, wytrawnych, zapiekanych czy w pankejkach. Na pierwszy posiłek dnia macie do wyboru kilka rodzajów jajecznicy, omlety, kanapki lub w wersji „na bogato” śniadanie polskie lub angielskie. 

RADOGOSZCZ (1)
Nastrojowa 53 / TuKawka / Gastro-mapa
Codziennie od 10, w poniedziałki zamknięte. 
TuKawka to głównie kawa i fantastyczne ciasta, ale też śniadania. Do wyboru bajgle, tosty, kilka sałatek, omlet czy jajecznica. A po wszystkim oczywiście musicie skusić się na coś słodkiego. 

TEOFILÓW-WIELKOPOLSKA (1)
Wici 32 / Caffe przy Ulicy / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9 aż do zamknięcia.
To kolejna odslona popularnej i lubianej łódzkiej miejscówki, tym bardziej ważna że Teofilów jest śniadaniową pustynią. Jak w każdym z ich miejsc zjecie tu bajgle, kanapki, tosty oraz bardzo kolorowe i urozmaicone zestawy. A po wszystkim warto skusić się na kawałek ciasta z obowiązkową kawką.

                                                                      GÓRNA (3)
CHOJNY (2)
Rzgowska 219 / Caffe przy Ulicy / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9 aż do 20.
Miejscówka zlokalizowana przy jednej z najważniejszych ulic dzielnicy. Śniadanie zjecie tutaj przez cały dzień, a do wyboru macie autorskie smarowidła, bajgle, kanapki, panini. Wszystko smaczne i bardzo kolorowe.

Skupiona 1 / Nie Pytaj / Gastro-mapa
Codziennie od 10 aż do wieczora, w poniedziałki zamknięte.
Nie Pytaj to kawiarnia i cukiernia (robią fantastyczne, artystyczne torty) w jednym, o pięknym, przytulnym wnętrzu. Przebojem są śniadaniowe chałko-boxy zwykle pomysłowo i fantastycznie napakowane. Bywa też szakszuka i kilka opcji „na słodko”. Na deser to obowiązkowo kawa i ciasto.

GÓRNIAK (1)
Rzgowska 26-28 / Fabryka Śniadań / Gastro-mapa
Codziennie od 7.30 do 16, w soboty i niedziele od 9 do 16.
Klimatyczne wnętrza i jak na nazwę przystało fantastyczny wybór śniadań zachęcają do odwiedzin tej pierwszej na Górniaku śniadaniowni. Do tego lokal jest otwarty już od 7.30, więc można zacząć dzień od naprawdę wczesnego pierwszego posiłku. Wybór niesamowity - są bajgle, croissanty, omlety, pankejki, tosty, szakszuka, wrapy oraz sporo klasyki - twarożki czy jajecznica w kilku odsłonach. Dla bardzo głodnych rozbudowane zestawy śniadaniowe, a po wszystkim oczywiście słodkości i kawa. 

                                                                      POLESIE (12)
KAROLEW-RETKINIA WSCHÓD (3)
Aleja Wyszyńskiego 13 / Boogie Cafe / Gastro-mapa
W tygodniu od 8, w weekendy od 9 przez cały dzień.
Nowiutki lokal na Retkini, choć Boogie Cafe z powodzeniem działa już w Zgierzu. Menu śniadaniowe na bogato. Zestaw norweski to wędzony łosoś, sery, twarożek, jajka i warzywa, meksykański to jajecznica, guacamole i tortilla, a francuski to gofr z bekonem, jajkiem i pomidorem. Fantastyczna jest szakszuka z kozim serem, możecie zjeść owsiankę, czy wybrać coś spośród kilku bajgli.

Aleja Wyszyńskiego 25 / Prosto z Mostu / Gastro-mapa
Codziennie od 10 do 14.
Kawiarnia, bistro i winiarnia w jednym. Lokal nie jest duży, ale jego właściciele zadbali o przytulny wygląd i to im się udało. Gości wita witrynka pełna ciast (które koniecznie trzeba spróbować), my jednak przyjrzymy się śniadaniom. Są więc tosty, lekkie i kolorowe sałatki, pyszne croissanty, bajgle, czy frankfurterki podawane w zestawach choćby z sadzonymi jajkami czy fasolką. No i są tarty, różne, więc koniecznie o nie zapytajcie.

Kostki-Napierskiego 1 / Caffe przy Ulicy / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9 aż do 20.
To drugi w kolejności lokal otwarty przez tę łódzką mini sieć. Śniadania są na bogato, bardzo obfite i bardzo kolorowe. Bajgle, tosty, croissanty, chałki, a wszystko na słodko lub wytrawnie. A do tego mnóstwo zestawów, których nie sposób tu wymienić - tam trzeba być i zjeść. 

KOZINY (1)
Ossowskiego 7 / Mąka i Wino / Gastro-mapa
Codziennie od 10 do 12, w poniedziałki zamknięte.
To mała, ale bardzo gustowna rodzinna restauracja, gdzie zjecie rzadko w Łodzi spotykane dania z kaszą, pizze czy pierogi. Na śniadanie możecie zamówić omlet z szynką i szpinakiem, naleśniki, jajecznicę z chorizo, słodkie croissanty, czy bogate zestawy - jak choćby ten z fasolką w pomidorach, smażonym boczkiem, jajkiem i frankfurterkami.

STARE POLESIE (7)
Gdańska 130 / Coffe&Style / Gastro-mapa
Codziennie od 9, w soboty od 10, w niedziele zamknięte.
Bardzo ładne miejsce w kompleksie Stara Drukarnia. Głównie nastawieni są na sprzedaż kawy i ciast, ale jest kilka lekkich opcji śniadaniowych. Sałatki, owsianki czy bajgle na pierwszy głód zupełnie wystarczą. 

Gdańska 141 / Qubek Cafe / Gastro-mapa
Qubek to kawiarnia z fantastycznymi ciastami, ale też niebagatelny wybór śniadań. Jest oczywiście jajecznica, omlet, grillowane tosty, wybór kanapek i past do smarowania - też w wersji wege, jak choćby z buraka czy z fasoli. Są sałatki, gofry i zestawy dla głodomorów. Jest więc angielski klasyk, jest zestaw włoski z pomidorami, mozzarellą i pesto, czy zestaw z frankfurterkami, jajecznicą, wędliną, żółtym serem, twarożkiem i pomidorem. 

Plac Barlickiego 5 / Bazar Smaków / Gastro-mapa
Codziennie od 8.30 do 11, w niedziele zamknięte.
To miejscówka którą znajdziecie w Hali Zielony Rynek. Dobre miejsce na smaczne i niedrogie obiady. A co na śniadania? Jajecznica, tortilla z jajecznicą i pomidorami, tosty, omlet z jajkiem i szynką lub omlet na słodko i kilka rodzajów śniadaniowych bułek.

Próchnika 53 / Kzrywe Szklanki / Gastro-mapa
Codziennie od 7.30 do 12.
Restauracja mieści się na parterze Krzywej Kamienicy, w której znajduje się hotel. W śniadaniowym menu dwa rodzaje jajecznicy, francuskie tosty, granola, omlety, naleśniki z twarogiem i owocami lub bogatsze zestawy - polski z twarogiem, kiełbasą i sadzonym jajkiem lub angielski z frankfurterkami, jajkami, pieczarkami, fasolą i boczkiem.

Stefanowskiego 17 / Impresja / Gastro-mapa
Od poniedziałku do piątku od godz 8, w soboty od 10.
Impresja to głównie miejsce znane z naleśników podawanych tu w imponującej liczbie smaków i wersji. Ale śniadanka też są i to całkiem miłe dla podniebienia. Jest kilka rodzajów niedrogich kanapek, są omlety, jajecznica, jajka sadzone na bekonie, są i tosty. Dla nieco głodniejszych są większe zestawy, a rządzi ten angielski z jajkami sadzonymi, bekonem, frankfurterkami, fasolą, pieczarkami i pomidorem. 

Stefanowskiego 18-22 / Urban Bistro Politechnika / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w weekendy zamknięte.
Bistro zlokalizowane w jednym z budynków Politechniki Łódzkiej. Powodzeniem cieszą się tanie i smaczne obiady, ale na śniadanko też coś się znajdzie. Są bajgle z bekonem i jajkiem, omlet z chorizo i papryką, pasty do smarowania podawane ze świeżym pieczywem, szakszuka czy zestaw z frankfurterkami i sadzonymi jajkami. 

Żeligowskiego 46 / Morning / Gastro-mapa
Codziennie od 7, w soboty od 8, a w niedziele od 9 aż do zamknięcia.
Morning to najprawdziwsza śniadaniówka, w której wypieka się własne pieczywo, a dodatkowym plusem są wczesne godziny otwarcia. Oczywiście najważniejszym atutem są pyszne śniadania, które zjecie na słodko lub wytrawnie. Nie brakuje oczywiście jajecznicy, owsianki, wegańskiej tofucznicy, francuskich croissantów czy omletów. Fantastyczny jest wybór precli jak choćby ten z kurczakiem, boczkiem, serem, pomidorem, szpinakiem i sosem musztardowym, lub wegański z burakiem, pomidorem ogórkiem, szpinakiem, hummusem i słonecznikiem. Sprawdzajcie też menu sezonowe.

ZŁOTNO (1)
Rąbieńska 8-10 / Lubię To / Gastro-mapa
Poniedziałek-sobota od 8, w niedziele od 9.
Jedyna śniadaniownia na Złotnie. Bardzo ładne, klimatyczne wnętrze lokalu który działa od 2020 roku. No i jak na typową śniadaniownię przystało naprawdę duży wybór pierwszego posiłku dnia. Jest jajecznica (może być nawet z 5 jaj) z dodatkami, są jaja sadzone, jajka w koszulce podawane  na grzance z łososiem, omlety, zestawy past, tosty francuskie lub pankejki. Jest do wyboru talerz obfitości i talerz rozmaitości z frankfurterkami, szynką, twarożkiem czy żółtym serem. Dostaniecie szakszukę mięsną lub wegetariańską, śniadanie angielskie, śniadanie góralskie z jajkami sadzonymi, oscypkiem i żurawiną, są też kanapki i sałatki. Mimo, że śniadań tu taki wybór, to nie zapominajcie że obiad też w Lubię To zjecie. 

                                                                       ŚRÓDMIEŚCIE (33)
KATEDRALNA (28)
6 Sierpnia 1 / Manekin / Gastro-mapa
Codziennie od 10 do 12.
Jedyny łódzki Manekin czeka na Was kilka metrów w bok od ul. Piotrkowskiej. Śniadania serwują codziennie, a do wyboru macie tosty francuskie, naleśniki klasyczne, pankejki, czy też jajecznicę - to klasyka śniadaniowa. Poza nią świetny jest pancake burger z szarpaną wołowiną i cheddarem.

Aleja Piłsudskiego 3 / Etno Cafe / Gastro-mapa
W tygodniu od 7, w weekendy od 8.
Etno Cafe to ogólnopolska sieć kawiarniana, mająca swoje lokale m.in. we Wrocławiu, Warszawie czy w Gdańsku. W śniadaniowej ofercie znalazło się miejsce dla kilku bajgli, jest też wytrawny croissant z bresaolą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi. Jest świetna szakszuka z chorizo i kozim serem, francuskie tosty i jajecznica. Dla wegan są kanapki z warzywnym kotletem, szpinakiem, ogórkiem, rzodkiewką i vegan majo. Do tego oczywiście kawa i ciasta.

Nawrot 1 A / Caffe przy Ulicy / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9 aż do 18.
Miejscówka zlokalizowana niemal tuż przy Piotrkowskiej. Śniadania podają tutaj przez cały dzień, a do wyboru macie autorskie smarowidła, bajgle, kanapki czy panini. Na deser słodkości i kawusia.

Piotrkowska 12 / Komediowa / Gastro-mapa
Śniadania tylko w weekendy od 10 do 12.
W menu sześć konkretnych zestawów. Zjecie choćby jajecznicę na ziemniaczanym gofrze, jest hiszpańska tortilla z jajek i ziemniaków, czy zestaw z szynką cotto, jajkiem sadzonym, twarożkiem, zółtym serem, grillowanym boczkiem i sałatką.

Piotrkowska 17 / Niebostan / Gastro-mapa
Codziennie od 10.
A tu miejscówka dla wegan i wegetarian (ale polecamy Wszystkim). Wybór świetny. W menu bułki i bajgle z wędzonym tofu, z karkówką z seitana, z tempehem i wszystkie z mnóstwem obłędnych dodatków. Jest też kilka tostów do wyboru - jak choćby ten z roślinnym salami i wszystkie z wegańskiem serem. Jak jest ładna pogoda to są leżaczki i jest pięknie. 

Piotrkowska 71 / Mangal / Gastro-mapa
Codziennie od 10 do 12.
Mangal to jeszcze jedna łódzka miejscówka, gdzie zjecie pierwszy posiłek dnia w tureckim stylu. Ich śniadania to tace wypełnione głównie hummusem, koftami, sałatkami, świeżymi warzywami. A do tego obowiązkowo tureckie pieczywo, czyli wszystko kolorowe i smaczne.

Piotrkowska 76 / LaVende Bistro / Gastro-mapa
Od środy do niedzieli włącznie, od 10.30 do 13.30.
La Vende to bistro z kuchnią głównie śródziemnomorską, ale śniadania mają charakter kosmopolityczny. Jest jajecznica, jest i omlet aż z 4 jaj, który możecie wybrać w kilku wersjach. Jest zestaw angielski z boczkiem, fasolką, jajkami i frankfurterkami, jest kolejny zestaw z jajkami sadzonymi, szparagami w szynce i z frankfurterkami, oraz są grzanki z chałki z wędzonym łososiem, szpinakiem, jajkiem sadzonym i serowym sosem. Petarda!

Piotrkowska 77 / Siódemki / Gastro-mapa
Codziennie od 9, w weekendy od 10 do 14.
Siódemki to miejsce w którym zaczniecie dzień od pysznego śniadania, zjecie obiad, a weekendowe późne wieczory spędzicie przy znakomitych alkoholowych koktajlach. No dobrze, zatrzymajmy się na razie przy śniadaniach. Do wyboru macie zestawy z jajecznicą, kiełbaskami, grillowanym boczkiem, zestaw trzech past do pieczywa, jest zaskakujący pankejk z boczkiem i syropem klonowym, omlet ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą, czy francuska brioszka z cheddarem, grillownym boczkiem, jajkiem i niesamowitym sosem z orzeszków ziemnych. 

Piotrkowska 80 / Cafe Levante / Gastro-mapa
W tygodniu od, 8 w soboty od 9 , w niedziele od 10.
Klimatyczna kawiarnia z kawą z lokalnej palarni i pysznymi castami. Niestety profil na FB nieco skąpi nam informacji o śniadaniowej ofercie. Ale wiemy, że na pewno możecie zjeść bajgle i tosty. 

Piotrkowska 86 / Breadnia / Gastro-mapa
Codziennie od 9 do 13.
Piekarnia i restauracja w jednym, która już od wczesnych godzin kusi nas zapachem świeżo wypieczonego chleba. A że Breadnia była jednym z pierwszych łódzkich lokali który kształtował rynek śniadaniowy w tym mieście, to nic dziwnego że w środku wszystko musi być pyszne. Breadnia oferuje nam aż 18 zestawów śniadaniowych z bardzo wielu kulinarnych zakątków całego świata. Przyjrzyjmy się zatem niektórym. Tyrolski to jajka pochetowe, frankfurterki, szparagi na szynce tyrolskiej, sery Gruyere i bearneński, duszone pieczarki, rzodkiewka, twarożek wędzony i sałatka z pomidorów. Azjatycki to naleśnik z batata zapieczony z kimchi, piklowana papryka, marynowane warzywa, jajka pochetowe i chrupiący kurczak. Inne zestawy zawierają m. szakszukę czy reuben burgera. Są i takie na słodko, jak paryski z grzankami z chałki w karmelu pomarańczowym, czy naleśniki crepes suzette z musem malinowym i kremem mascarpone. Są jeszcze opcjonalnie bajgle lub włoskie panuozzo autorskiego wypieku, m.in. z pastrami czy z wołowiną z woka i kimchi. 

Piotrkowska 89 / Lepione & Pieczone / Gastro-mapa
Codziennie od 9.30 do 12.30.
W menu pierogi, podpłomyki, mięsiwa oraz śniadania. Są francuskie tosty z szynką oraz serami Gouda i Mimolette, jest burger z jajkiem sadzonym i boczkiem, czy szakszuka z cieciorką, jajkiem i frankfurterką. Jest włoska ciabatta z szynką i serem podawana na ciepło, czy wreszcie solidny zestaw szefa kuchni z jajkami sadzonymi, boczkiem, serami i sałatką. 

Piotrkowska 90 / Agrafka Bistro / Gastro-mapa
W tygodniu od 9 do 12, w weekendy do 13.
We wnętrzu dużo brązu, dużo drewna no i to co najważniejsze - dużo dobrego jedzenia. Możemy wybrać pasty śniadaniowe z pieczywem, omlet z kozim serem, chyba nigdzie indziej nie spotykane racuszki z jabłkiem, ewentualnie bajgle w wersji wege lub mięsnej. Jest jajecznica i ogromne śniadanie angielskie z jajkami, fasolką, boczkiem, frankfurterkami, pomidorem i pieczarkami.

Piotrkowska 107 i 111 / Montag / Gastro-mapa
Montag to genialna piekarnia, która funkcjonowała od 2013 roku w podwórku lokalu pod numerem 107. Od pewnego czasu piekarnia mieści się pod numerem 111. Na śniadanko możecie zjeść bagietki, croissanty i kanapki - na słodko i na wytrawnie. Do tego obowiązkowo ciasto i kawa. 

Piotrkowska 120 / Stare Kino / Gastro-mapa
W tygodniu od 7 do 10.30, w weekendy i święta od 8 do 11.
Stare Kino to restauracja mieszcząca się w hotelu o tej samej nazwie. Do dyspozycji macie tu rzadkie w Łodzi śniadania bufetowe. Do wyboru kilka rodzajów pieczywa, croissanty, miody, dżemy, sery, wędliny, pasztety, pasty, sałatki, świeże warzywa. 

Piotrkowska 132 / Colour Cafe / Gastro-mapa
Otwarte codziennie od 8, w niedziele od 9.
Jak przystało na nazwę miejsce jest kolorowe i przyjazne. Króluje głównie kawa i ciasta, ale na śniadanko też coś się znajdzie. Jest kilka dań z jajkami, są sałatki, czy też francuskie śniadanie na słodko z croissantem w roli głównej. 

Piotrkowska 138-140 (Off Piotrkowska) / Len i Bawełna / Gastro-mapa
Codziennie od 10, w weekendy od 9.
Restauracja będąca ozdobą OFF Piotrkowska. Warto wpaść tu także na inne posiłki czy po prostu na winko, ale my dziś przyglądamy się tylko śniadaniom. Jest ogromny zestaw firmowy z jajecznicą, frankfurterkami, bekonem, grillowanymi pieczarkami i pomidorem podawany z dodatkową sałatką, jest jajoburger z wędzonym łososiem, sadzonym jajkiem i plastrami awkado. Są też słodkie crostini z jeżyami, są tosty z kaszanką, frittata z łososiem lub inna z szynką i kozim serem.

Piotrkowska 138-140 (Off Piotrkowska) / Spółdzielnia / Gastro-mapa
Codziennie od 9.30, w niedziele od 10 do 12.
Spółdzielnia funkcjonuje w ramach Off Piotrkowska już ponad 10 lat i w tym czasie zapracowała na ogromną popularność wśród mieszkańców Łodzi i przybywających tu gości. Aż szkoda, że w tym artykule zajmujemy się tylko śniadaniami, ale cóź, o reszcie innym razem. Śniadaniowe menu zaczyna się od croque madame - czyli chleb maślany z pastą z pomidorów i karczochów, parmezan, gorgonzola i mozzarella, salami i jajko poszetowe. Świetna jest jajecznica z pastą trufllowa, mascarpone i grzybami. Są francuskie naleśniki crepes suzette z migdałami i pomarańczowym mascarpone, brioszka z jajkiem i bekonem, czy chałka z musem sernikowym i pomarańczowym sosem.

Piotrkowska 144 / Ramki / Gastro-mapa
Poniedziałek-piątek od 9 do 16, w weekend od 9 do 13.
Ramki to jedna z najnowszych miejscówek na Piotrkowskiej. Na śniadanko zjecie tu m.in. croque madame z szynką, cheddarem, beszamelem i jajkiem, jest szakszuka, smarowidła, zapiekane naleśniki, jajecznica czy jajka po turecku. Jest zestaw angielski ze smażonymi kiełbaskami, zapiekanym pomidorem z fasolką i serem oraz z fantastyczną kaszanką w panko. Kaszankę zjecie też w KaszankoweLove razem z konfiturą cebulową z rabarbarem, jajkiem mollet i remuladą.

Piotrkowska 217 / Owoce i Warzywa / Gastro-mapa
W tygodniu od 8, w weekendy od 9, przez cały dzień.
Jeden z dwóch łódzkich lokali Owoce i Warzywa znajduje się w klimatycznym miejscu przy Piotrkowskiej. Znajdziecie tu wegetariańsko-wegański raj śniadaniowy. Jest szakszuka z jajami, ale jest też wegańska z cieciorki. Możecie zjeść burrito z szarpaną sojowiną, omlet z fetą i warzywami, francuskie tosty, owsiankę, jajecznicę z wegańskim boczkiem, ewentualnie bagietki z sojowymi pulpetami i wegańskim serem.

Piotrkowska 217 / Szwalnia / Gastro-mapa
Tylko w soboty i niedziele od 9.30.
Śniadania w Szwalni zawsze były bezkompromisowe i zaskakujące. No właśnie, były... bo kiedyś zniknęły, ale na szczęście wróciły i cieszą nasze kubki smakowe. Nie ma stałej karty i właściwie co tydzień możemy zjeść coś innego (Szwalniowe śniadania są tylko w weekendy). Żeby rozkręcić Waszą wyobraźnię przedstawiamy kilka pozycji z ostatnich miesięcy: pączek z nadzieniem z wędzonego twarogu i boczku, śniadaniowe brioszki z cheddarem, sadzonym jajkiem i jalapeno, omlet z wędzonym twarogiem i ziemniakami, truflowa jajecznica, a ostatnio sandwich z serem halloumi, pastą z daktyli i harissą. Pozamiatali, prawda?

Plac Wolności 6 / Pop'n'art / Gastro-mapa
Tu śniadanie zjecie tylko w niedziele, w dodatku dopiero od 11 do 15. Zestawy są trzy, więc możecie trafić na hiszpański, angielski, amerykański, bliskowschodni czy po prostu Pop'n'Artowy, wszystkie w opcji wege / wegan.

Pomorska 4 / Placówka / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w weekendy od 9. 
Placówka to jedna z nowszych łódzkich miejscówek ze śniadaniami, ale także z lunchami. Na śniadanko mamy do wyboru kilka rodzajów kanapek oraz zestawy m.in. z jajecznicą, jajkiem sadzonym lub wyborem past do smarowania. Są też tosty i śniadaniowe chałki.

Pomorska 6 / Locum Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 8.
Locum Cafe to mistrzowie ozdobnych tortów, ale śniadań też wstydzić się nie muszą. Jest oczywiście jajecznica, są omlety (w tym wegański), tosty, owsianka oraz słuszny wybór niedrogich kanapek. 

Roosevelta 10 / Mitmi / Gastro-mapa
Codziennie od 10 - w tygodniu do 12, w soboty i niedziele do 13.
Niech nie zmyli Was nieco inny adres..... Mitmi to też Off Piotrkowska. Restauracja często nagradzana prestiżową nagrodą Gault&Millau. Więc poziom jedzenia i obsługi na pewno Was nie zawiedzie. W tygodniu zjecie śniadanie za złotówkę do kawy lub herbaty. Do wyboru m.in. zestaw Mitmi z frankfurterką, sadzonymi jajkami, panierowanym camembertem i grillowanymi warzywami, naleśniki zapiekane z owocami czy wytrawne ze szpinakiem i fetą zapieczone z beszamelem. Jest szakszuka, francuskie tosty z szynką, mimolette i sadzonym jajkiem czy tortilla z grillowaną piersią kurczaka i serem mimolette. W weekend to kawa lub herbata kosztuje złotówkę, a śniadanie jest już w normalnej cenie. Wybór bardzo podobny do tego z tygodnia. 

Roosevelta 10 A / Drukarnia / Gastro-mapa
Codziennie od 8 do 12, w weekendy do 13.
To już kolejne w Łodzi połączenie piekarni, kawiarni i bistro. No i oczywiście te świeżutkie pieczywo znajdziecie w śniadaniowym menu. Zjecie  więc różne kanapki z jajkiem w roli głównej i różnymi dodatkami, są francuskie tosty, jajecznica z chorizo czy śniadanie angielskie.

Traugutta 2 / Cud Miód Fabryczna / Gastro-mapa
Codziennie od 10 do 12, w soboty i niedziele do 14.
Cud Miód to restauracja z której możecie nie wychodzić od rana do wieczora. Śniadania, dania obiadowe, burgery, makarony, pizza, steki i owoce morza zapewniają zadowolenie z każdego posiłku. A do tego bogaty wybór alko wraz z autorskimi koktajlami może tylko te zadowolenie pogłębić. Ale skupmy się teraz na śniadaniach. Możemy więc wybrać konkretny zestaw z grillowanym bekonem, kiełbaską, sadzonym jajkiem czy inny z pochetowym jajkiem, awokado i hummusem. Największy zestaw to patelnia śniadaniowa z jajkiem sadzonym, kozim serem, bekonem, szpinakiem i owocową konfiturą. 

Traugutta 9 / Owoce i Warzywa / Gastro-mapa
Codziennie od 10, w niedziele od 11.
Na bogate śniadanko musicie wpaść do Owoców i Warzyw przy Piotrkowskiej 217 (to spacerowe 20 minut). Tu w opcji śniadaniowej zjecie jedynie bajgle, głównie z hummusem czy tofu w roli głównej. 

Zachodnia 63 / Bistro Słodzi / Gastro-mapa
Od poniedziałku do piątku od 8 do 12, w soboty od 8 do 13, w niedziele od 9 do 13.
Zadziałali na dobre na przełomie lutego i marca 2022, są więc jedną z nowszych miejscówek na gastronomicznej mapie miasta. Tu możecie zacząć dzień od jaglanki na mleku roślinnym, zjeść tosty, croissanty lub gofry zrobione na słodko lub wytrawnie. Dla najgłodniejszych jest choćby zestaw angielski z frankfurterkami, jajkami sadzonymi, boczkiem, pieczarkami i fasolką w pomidorach, oraz jeszcze większy zestaw Na Wypasie. 

ŚRÓDMIEŚCIE-WSCHÓD (5)
Kilińskiego 30 / Jaga Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 9.30, w weekendy zamknięte.
Jaga Cafe to palarnia kawy, oraz dwie kawiarnie. Śniadanie podają tu z ciepłym pieczywem. O kilku ciekawych zestawach wspominamy opisując ich lokal na Pomorskiej, tu dodajmy jeszcze zestaw francuski z bekonem, jajem sadzonym i pesto, oraz wiejski z zółtym serem, ogórkiem, twarożkiem, konfiturą z cebuli, pomidorem i sałatą.

Narutowicza 57 / Dzień Dobry Caffe / Gastro-mapa
W tygodniu od 8, w niedziele od 10, w soboty zamknięte.
Na śniadanie możecie zjeść kanapki tak duże, że będziecie mieli problem z konsumpcją całej. Są wersje mięsne, jak choćby z kurczakiem czy szarpaną wołowiną. Możecie tez pokusić się o złożenie własnego zestawu śniadaniowego. Do wyboru macie smarowidła, sery, jajecznicę, jajka sadzone, jajka na twardo z wędzonym łosoosiem, frankfurterki czy smażony bekon. Weganie mogą wybrać smażone boczniaki z wędzoną papryką lub warzywa pieczone z czarnuszką.

Plac Dąbrowskiego 2 / Ekspres Do Kawy / Gastro-mapa
Codziennie od 8.30, w soboty od 11, w niedziele zamknięte.
Bardzo ładne „cegiełkowe” wnętrze plus lunche i całodzienne śniadania to niepodważalne atuty tego miejsca. Wybór śniadań też ogromny. Więc po kolei - są 4 rodzaje omletów, są croissanty (także z boczkiem i sadzonym jajkiem), są bajgle i tosty oraz kanapki podawane na zimno i na ciepło. Do tego dwa rodzaje szakszuki, słodkie chałki, wytrawny chałko burger z boczkiem i chorizo, sadzone jajka i sałatki.

Pomorska 145 / Jaga Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 9, w weekendy zamknięte.
W Jadze rządzą zestawy i to naprawdę w dobrej cenie. W angielskim znajdziecie frankfurterki, tosty z szynką i serem oraz bekon, we włoskim mozzarellę i szynkę szwardzwaldzką, a w wegetariańskim szpinakową quiche, pasztet z dyni, pasztet z suszonych pomidorów, konfiturę z cebuli i pastę waryzwną.

Tramwajowa 17 B / Koleżanki Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w niedziele od 9.
Miejscówka blisko dworca Łódź Fabryczna, więc to dobre miejsce dla tych, którzy akurat są w tej okolicy, ale też dla lokalsów czy studentów. Szakszuka, kanapki i kilka zróżnicowanych zestawów śniadaniowych to opcja którą znajdziecie u Koleżanek. 

                                                                     WIDZEW (12)
NOWOSOLNA (1)
Rynek Nowosolna 4 / Tu Bistro / Gastro-mapa
W tygodniu od 8.30, w weekendy od 10.
Jak sami twierdzą powstali z pasji do kawy i pysznego jedzenia. Co zatem wyczarowali w swojej karcie? Moc śniadań, bo wybór ogromny i smakowity. Jest mnóstwo zestawów, których tu nie da się w całości wymienić. Jest zestaw angielski z bekonem, fasolką, jajami i frankfurterkami, jest hiszpański z jajkami na ostro, obowiązkowym chorizo i nachosami, jest i meksykański czy włoski. Zjecie też szakszukę, kilka wersji jajecznicy, tosty, gofry wytrawne, bajgle, brioszki i wypasione kanapki. 

OLECHÓW-JANÓW (2)
Aleja Hetmańska 18 / Coffee Runner / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w weekendy od 10.
Możecie spróbować pankejków w wersji na słodko, zjeść owsiankę czy śniadanie angielskie z kiełbaskami, jajkami na boczku, fasolką i tostami. Do tego jest kilka tostów do wyboru, serwowanych w zestawie z sałatką. A po wszystkim kawka, a do kawki obowiązkowo coś słodkiego. 

Jagienki 34 / Rożek Obfitości / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w soboty od 9.
Rożek to przede wszystkim fantastyczne ciasta, kolorowe torty i desery. Ale oferta śniadaniowa też sprawia, że głodni nie wyjdziecie. Jest klasyczna jajecznica z dodatkami, omlet lub kilka tostów do wyboru. Są jeszcze kanapki na ciepło, a także gofry na słodko lub wytrawnie.

STARY WIDZEW (9)
Aleja Piłsudskiego 61 / Palmiarnia / Gastro-mapa
W tygodniu od 11, w soboty i niedziele od 10. 
Kawiarnia zlokalizowana na pierwszym piętrze łódzkiej palmiarni. To akurat miejscówka na nieco późniejsze śniadanie, ale za to możecie jeść je przez cały dzień. W roli głównej gofry bąbelkowe w wersji wytrawnej i słodkiej.

Aleja Piłsudskiego 138 / W Sercu Łodzi / Gastro-mapa
Codziennie od 9 do 12, w niedziele bez śniadań.
Kawiarnia zlokalizowana na stadionie łódzkiego Widzewa. Mnóstwo fajnego jedzenia, ale my przyjrzyjmy się śniadaniom. Są dwa rodzaje 4-jajecznych omletów, zarówno na słodko jak i na wytrawnie, są dwie szakszuki do wyboru, bajgiel z bekonem i sadzonym jajkiem, oraz zestaw polski i zestaw kibica - oba z kiełbaskami i boczkiem. 

Kopcińskiego 62 / Mono Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 9 do 13.
Ciekawe miejsce na rodzinny obiad, kawę i wieczornego drinka. No i oczywiście na śniadanie. Do wyboru mamy jajecznicę z 4 jaj, wytrawne croissanty z boczkiem lub łososiem, smarowidła, pankejki, oraz duży zestaw angielski lub francuski. W tym drugim croissanty są tym razem na słodko, z konfiturą pomarańczową i ricottą z miodem.

Kopcińskiego 62 / Piekarnia / Gastro-mapa
Codziennie od 8, w weekendy od 9.
Jeszcze jedna miejscówka w Monopolis. Sezonowa kuchnia, własnoręcznie wypiekane pieczywo i moc łakoci to przepis na Piekarniany sukces. Co zatem w śniadaniach? Są na słodko - to m.in  jaglanka z malinami i migdałami lub francuskie tosty z syropem klonowym. W tych wytrawnych warto zwrócić uwagę na obfite zestawy - jest klasyk angielski lub śniadanie marokańskie z hummusem, pastą z pieczonych warzyw, jajkami sadzonymi, tortillą i warzywami. Są różnorakie pasty do smarowania, jajecznica, dwa rodzaje omletów, szakszuka i kilka kanapek do wyboru. 

Księży Młyn 16 / Ciasno jak w Ulu / Gastro-mapa
W poniedziałki zamknięte, od wtorku do piątku od 10 do 16, w sobotę od 10 do 13, w niedzielę od 9 do 13.
Księży Młyn to niezwykle popularny kompleks w Łodzi, w którym mieści się kilka różnych lokali. Ciasno jak w Ulu to bistro z różnorodną ofertą. Co zatem zjemy na śniadanie? Jaglankę, słodkie racuchy z karmelem i świeżymi owocami, jajka po turecku lub jajecznicę. Są smarowidła, zestaw z twarożkiem, szynką, serem, jajkami sadzonymi, boczkiem i białą kiełbasą, ewentualnie gofr ze smażoną kaszanką, do tego smażony boczek i jajko w koszulce. 

Plac Zwycięstwa 3 / Tubajka / Gastro-mapa
Codziennie od 10.30, w niedziele od 10 do 13.
W Tubajce napijecie się kawy, do której możecie zjeść ciasta bezglutenowe i wegańskie, zjecie też obiad, a dzień możecie zacząć od śniadania. W menu śniadaniowym dwa omlety (m.in. z chorizo), dwa rodzaje jajecznicy, sadzone jajka podawane z kiełbaskami i pieczywem. Do tego ogromny wybór bajgli, które już poza menu śniadaniowym możecie jeść do wieczora. Jest klasyczny bajgiel z łososiem, kaparami i serkiem, jest inny z sadzonym jajkiem i boczkiem, ale są też bajgle wegańskie jak choćby  z grillowanym tofu, anasasem, guacamole i salsą pomidorową lub ten z pesto z liści rzodkiewki i orzechów laskowych z kiszonkami.

Targowa 18 / Bistro Targowa 18 / Gastro-mapa
Śniadania od 6.30 do 11.
Bistro Targowa to chyba miejsce w Łodzi gdzie zjecie najwcześniejsze śniadanie. Mają do wyboru aż pięć rodzajów jajecznicy, w tym z chorizo, cebulą i pieczarkami lub z boczkiem, cebulą i jalapenio. Są tosty, grzanki z jajkiem sadzonym i duży wybór omletów. Polecamy ten z gyrosem drobiowym i warzywami.

Tymienieckiego 3 / NieWinni / Gastro-mapa
Codziennie (z wyjątkiem poniedziałku) od 9, w weekendy od 10, a są do 12. 
Niewinni to spora przestrzeń po adaptacji wnętrz kolejnej nieczynnej łódzkiej fabryki. To miejsce gdzie króluje wino i dobre jedzenie. W menu odświeżonym na początku maja możemy znaleźć kilka rodzajów kanapek, zapiekane buły, szakszukę z chorizo lub z serem feta oraz sałatki. Jest placuszek z białego sera zwany syrnikiem - z miodem, śmietaną i dżemem, oraz dwa większe (ale nadal tanie) zestawy z jajkami sadzonymi lub z jajecznicą w składzie.

Tymienieckiego 25 A / T.25 Cafe / Gastro-mapa
Codziennie od 9, w niedziele od 10.
Kawiarnia z mnóstwem uśmiechu, dobrej kawy i równie dobrych ciast. Nie ma tu typowych opcji śniadaniowych, ale że otwierają od 9 warto wpaść do nich i coś przekąsić. W tym „cosiu” znajdziecie kanapki i bajgle (w tym świetny z pastrami czy inny z porchettą).

ZARZEW (1)
Tatrzańska 42-44 / Taki Pan Pstrąg / Gastro-mapa
Przez cały tydzień od 11.
Choć w wystroju królują elementy wędkarsko-marynistyczne, a w menu mnóstwo ryb i owoców morza, to oczywiście lokal nie tylko dla wędkarzy czy wilków morskich. Bo tak naprawdę króluje tu znakomite menu autorstwa Przemka Wielocha. Ale dziś niestety tylko o śniadaniach. Do wyboru macie kilka zestawów, jak choćby śniadanie angielskie, benedyktyńskie z jajkami poszetowymi, grillowaną ciabattą, szynką i pomidorkami, czy tradycyjne z szynką, żółtym serem, pastą jajeczną i pomidorami. Jest też szakszuka i omlet z bitą śmietaną i owocami. A do tego kanapki - jak choćby ciabatta ruben z autorskim pastrami i kiszoną kapustą, czy bajgiel z wędzonym łososiem. 

Aktualizacja: 26.06.2022

Dodaj komentarz